Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lund gynnas när Gambro avskedar

Publicerad
Lund gynnas när Gambro säger upp

Drygt 1 000 jobb försvinner på Gambro inom de närmaste två åren. Värst drabbat blir USA där två fabriker kommer att läggas ned under året.

Personalen på Gambro i Lund kan dock andas ut – i alla fall ett tag framöver. Där är inga nedskärningar aktuella, snarare tvärtom.
Beslutet att lägga ned dialys- och biCarttillverkningen (njursjukvårdsprodukter och s k pulverlösningar) samt en slangfabrik i USA, innebär att fabriken i Lund får mer att göra. Tillverkningen av pulverlösningar kommer exempelvis nu endast att ske här.
Totalt kommer 500 personer i USA att mista sina jobb i första omgången. Inom en tvåårsperiod räknar Gambro att minska personalstyrkan med ytterligare 500 personer, utslaget på samtliga fabriker i Sverige, övriga Europa och USA.
- Jag ser med ödmjukhet på dem som drabbats i USA och tänker att det lika gärna kunde varit vi, säger Anita Svensson-Grané, SIF:s klubbordförande på fabriken i Lund.
Samtidigt har hon svårt att dölja glädjen över att ledningen valt att utvidga produktionen hos dem.
- Det är kul att Gambro vill satsa hårdare på oss i Lund, men vi får det å andra sidan tuffare nu och måste jobba på för att bevisa att det här var rätt beslut, tillägger hon.
Beslutet att omstrukturera och slimma den världsomspännande Gambrokoncernen kom efter en analys av verksamheten och organisationen som gjordes under hösten.
Mikael Lillius, Gambros vd och koncernchef, ansåg att åtgärden var nödvändig för att företaget i framtiden ska kunna tillverka ännu billigare och bättre sjukvårdsprodukter och samtidigt stärka sin världsledande roll på marknaden.

CATHARINA BURSTRÖM TUNESTAD© siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.