Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Dåligt ledarskap i Swedish meats

Publicerad
Kritiserat ledarskap i Swedish meats
Swedish meats slakterier i Varberg och Luleå ska läggas ned. På gamla Scan Farmek i Varberg är fackets representanter besvikna över att ledningen inte ens vill överväga alternativ.

- Swedish Meats-koncernen är en koloss på lerfötter. Det är en topptung organisation med samma människor kvar i ledande positioner. Just de som i alla år har misslyckats med att vända en nedåtgående trend.
Det säger Helena Törnberg, SIF-representant på det nedläggningshotade slakteriet i Varberg, tillika ledamot i förbundsstyrelsen. Den 9 februari blir det centrala förhandlingar. Fackklubbarna vill utreda alternativ till nedläggning, något som arbetsgivaren hittills har sagt absolut nej till.
- I en bransch där man har stora säsongvariationer kan man inte räkna med att ha hundraprocentigt kapacitetsutnyttjande. Visst måste lönsamheten bli bättre. Men jag tror inte att det är rätt väg att enbart skära ned kostnaderna och satsa på stordrift. Det är dags att se till intäktssidan.
Törnberg menar att slakteriet i Varberg har utmärkt sig för att vara kvalitets- och kundinriktat, vilket gör att de får bra priser och kan gå med vinst.
- Hela produktionskedjan är kvalitetssäkrad enligt kundens krav med början hos uppfödaren. Det innebär att alla är nyckelpersoner. Det är samspelet mellan dem som ger resultat. Sådan kompetens flyttar man inte till en annan anläggning för det förutsätter att alla följer med.
LISBETH NIEMINEN © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.