Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Telia+Telenor får fackets stöd

Publicerad
Telia+Telenor får fackets stöd
En sammanslagning av Telia och norska Telenor möts med tillförsikt i de fackliga leden.

– Fusionen är nödvändigt för att klara konkurrensen utifrån, säger Berith Westman, SIF-ordförande på Telia. Vi får ett stort svenskt bolag och behåller bolagsrepresentationen.
Sedan marknaden släpptes fri har allt fler aktörer dykt upp. I och med fusionen blir Telia av med en besvärlig konkurrent.
Den 15 mars ska ett avtal vara klart som det norska stortinget och den svenska riksdagen ska ta ställning till. Därefter ska EU avgöra om affären kan godtas ur konkurrenshänsyn.
Redan till hösten hoppas man att allt ska vara klart och att det nya, ännu namnlösa, bolaget ska börsintroduceras – en affär som svenska staten beräknas tjäna 80 miljoner på.
– Vi kommer att bli en stark teleoperatör, förhoppningsvis norra Europas spjutspets.
Det är inte osannolikt att nästa steg blir att locka in finska Sonera i fusionen, något som Berith Westman tycker vore "en lycklig lösning".
Telia och Telenor har under hela 90-talet dragit ned på antalet anställda, båda med förhållandevis få uppsägningar.
– Vi vill lösa eventuell övertalighet genom kompetensutveckling och naturlig avgång. Vi har ju löst det här på ett bra sätt tidigare inom Telia.
Telia har då avsatt drygt fem miljarder kronor för att avveckla 6 500 tjänster. Utbildning, avtalspensioner och intern omflyttning har sysselsatt flertalet av de berörda.
Svenska facken värnar om att den samverkansmodell man har i dag får följa med i fusionen.
– Jag har inte hört annat än positiva kommentarer från våra medlemmar och från de norska kollegorna, säger Berith Westman.
LINDA SVENSSON © SIF-tidningen 1999

Fakta Telia-Telenor:
Koncernchef blir Telenors nuvarande vd Tormod Hermansen, vice koncernchef Telias tillträdande vd Jan-Åke Kark, styrelseordförande svenska Jan Stenberg. Huvudkontoret ska ligga i Stockholm och ett internationellt marknadsföringscenter i Oslo. Företaget kommer att ha 51 000 anställda.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.