Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Facken i öst tar avstånd från tjänstedirektivet

Europafacket får stöd i sin kritik av det liggande förslaget till tjänstedirektiv. Stödet kommer från de nya medlemsländernas fackföreningar.<br />
Publicerad
Europafacket har, sedan tjänstedirektivet först började diskuteras, varnat för att den fria handeln av tjänster kan leda till social dumpning. Representanter för estniska och polska fack har nu uttryckt sitt stöd för den uppfattningen.
- Det råder fullständig samsyn på vad som måste göras. De som vill få det till att det föreligger en motsättning mellan oss och facken i de nya medlemsländerna har fullständigt fel, säger TCO:s ordförande Sture Nordh, som deltog på Europafackets styrelsemöte.
De fackliga företrädarna från Polen och Estland framhåller att det ligger även i deras intresse att lönerna i övriga Europa inte pressas ned. I stället anser de att det är deras inkomster som måste anpassas till de högre.
I det senaste förslaget till tjänstedirektiv har parlamentets utskott för den inre marknaden gått facken delvis till mötes. Däremot vill man att den så kallade ursprungslandsprincipen ska råda. Det innebär att ett företag som har verksamhet utomlands ändå följer de lagar och avtal som finns i hemlandet.
Europafacket har tre huvudsakliga krav på tjänstedirektivets utformning.
- För det första måste löner och anställningsvillkor undantas från ursprungslandsprincipen. Arbetslandets villkor måste gälla, säger Sture Nordh.
Det andra kravet är att man ska ha rätt att kräva att det utländska företaget har en representant i det land de utför arbete. Att det finns en motpart är nämligen en förutsättning för att teckna kollektivavtal. Det tredje kravet är att tjänster i allmänhetens intresse ska behandlas av nationerna själva. Det innebär att en utländsk aktör eller EU inte ska kunna avgöra om exempelvis sjukvården ska vara offentlig eller privat.
- Vi är utomordentligt aktiva att trycka på vår regering och våra parlamentariker. Det är viktigt att vi får ett tjänstedirektiv, och att vi får ett som håller måttet och står sig, säger Sture Nordh.
Europafacket planerar en stor kampanj inför parlamentets behandling av det nuvarande förslaget i februari.
Tjänstedirektivet ska reglera hur den fria rörligheten av tjänster ska fungera inom EU. Det första förslaget kom i början av 2004.
Sture Nordh tror att ett direktiv kan antas tidigast 2007. Det finns exempel på direktiv som har diskuterats i över 30 år inom EU innan man enats.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Övervakades via webbkamera under hela arbetsdagen

Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på under hela arbetsdagen, då chefen ville se att hon jobbade. Övervakningen var så närgången att hon blev sjukskriven. Unionen stämmer företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning.
Lina Björk Publicerad 24 april 2025, kl 09:44
Kameraövervakning med webcam. Till vänster en stor och lite hotfull webbkamera, till höger en kvinna vid en dator. Ser rädd och obekväm ut.
Övervakades av chefen med webbkamera - varje dag. Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på hela arbetsdagarna då chefen ville se att hon "verkligen jobbade". En övervakning som kan vara olaglig. Foto: Colourbox.

Får arbetsgivare övervaka sina anställda under arbetstid? Nej, inte i det här fallet menar Unionen som har lämnat in en stämning till Stockhoms tingsrätt om brott mot EU:s dataskyddsförordning. 

Tvisten handlar om en kvinna som skötte bokningar via kundtjänst och sades upp i maj förra året. Under uppsägningstiden krävde hennes arbetsgivare att hon skulle ha ett digitalt möte, med kamera och ljud påslaget under hela arbetsdagen, medan hon ringde upp kunder. 

Hon var ständigt i bild, medan hennes chef hade sitt ljud avslaget. 

–  Övervakningen har varit väldigt närgången och gjort att hon mått så dåligt att hon fått sjukskriva sig, säger Cecilia Arklid, Förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten. 

Övervakning av anställda okej – ibland

Ibland kan det vara befogat att bevaka sina anställda, men då kräver lagen specifika grunder. Exempelvis kan det vara okej om det krävs för att fullgöra en rättslig förpliktelse eller att det finns ett samtycke. Som huvudregel gäller dock inte samtycke när det rör sig om en situation mellan arbetsgivare och anställd, då den ena är i beroendeställning till den andra. 

Arbetsgivaren informerade inte vad webbinspelningen skulle leda till, eller undersökte om det fanns mindre ingripande åtgärder för att uppnå sitt mål- exempelvis mer aktiv arbetsledning. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning och kräver 50 000 kronor i skadestånd till medlemmen. 

Dom kan bli prejudicerande

Tvisten är den första i sitt slag som går till domstol och en dom kommer att vara prejudicerande, alltså bli vägledande för hur liknande tvister ska avgöras. 

–  Om det blir en dom kommer den att förtydliga hur en arbetsgivare får, eller inte får övervaka sina anställda i realtid, säger Cecilia Arklid.