Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ericsson varslar 950

Publicerad

Ericsson varslar 950

3 300 arbetstillfällen ska försvinna från Ericsson. Än så länge har 950 varslats om uppsägning. Bland annat läggs Ericssons Norrköpingsfabrik ned och de 600 anställda sägs upp.

Det stod klart på måndagen när företagets vd Sven-Christer Nilsson presenterade de planerade besparingarna.
Ny teknik ökar produktionskapaciteten och minskar behovet av arbetskraft. Samtidigt medger företagsledningen att det finns ett stort behov av nyrekryteringar framöver. Totalt varslas 950 personer. Förutom de 600 i Norrköping gäller det 250 i Kista och 100 i Skellefteå.
- Vi är chockade över Ericssons besked idag, säger SIF:s vice förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt.
SIF:s klubbordförande, Arne Modin, menar att Norrköping som redan drabbats hårt borde skonas från fler nedskärningsbesked. Istället borde Ericsson flytta verksamhet dit.
Ericsson meddelar att 3300 jobb kommer att försvinna i Sverige de närmsta två åren. Globalt rör det sig om drygt 11 000 arbetstillfällen.
- Vi har bra insyn, så vi hade på känn att det skulle ske. Men att företaget varslade kom som en överraskning. Det är lite gammalmodigt, säger Per Lindh, SIF:s representant i Ericssons bolagsstyrelse.
Från SIF:s sida efterlyser man en långsiktig dialog med företaget. I en bransch som är så föränderlig gäller det att se framåt och i görligaste mån sia om vilka problem och möjligheter som är att vänta inom några år. Om så gjordes skulle man även kunna identifiera vilken kompetens som behövs.
- Det gäller att återanvända personalen. Arbetsmarknaden krymper i den här branschen. Det blir allt svårare att få tag på rätt kompetens, säger Per Lindh.
Både företaget och facket borde identifiera vilka grupper som kan komma att behöva utveckla sitt kunnande.
- Det är som man brukar säga att man kan leda hästen till vattnet men man kan inte tvinga den att dricka. Vi måste lära hästen att dricka nu.
Lars-Bonny Ramstedt anser att det är oroande att ett företag som Ericsson, som inte är i någon form av kris, går ut och varslar. Risken finns att agerandet är stilbildande.
- Vi är utomordentligt kritiska men vi har inte gett upp hoppet om en långsiktig dialog.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.