Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Scania utreder utflyttning

Publicerad

Scania utreder utflyttning

En utredningsgrupp fick strax före jul i uppdrag att utreda hur Scanias framtida struktur bör se ut. Ett alternativ som redan dykt upp är att lägga ned monteringen av bilar i Södertälje och flytta den till Frankrike och Holland istället.


Ett sådant beslut ligger ännu långt fram i tiden. Enligt informationschef Louise Jarn Melander är ett beslut aktuellt först om två tre år, och en eventuell utflyttning skulle i så fall vara komplett om fem sex år.
- Det är inga beslut fattade. Studier som den här pågår nu och ständigt. Det är definitivt inte fråga om att 800 man skulle förlora sina jobb. Tvärtom räknar vi med att expandera. Problemet är att vi inte kan bli fler i Södertälje, vi kan inte få tag på erfaren och kunnig arbetskraft.
Enligt Louise Jarn Melander ska arbetsstyrkan i Södertälje hållas konstant. Redan nu pågår en koncentration av motortillverkningen till Södertälje.
- Det är viktigt att vi håller öron och ögon öppna löpande. Det är bra att vi fått information i så god tid. Det ger oss chansen att leta fram lite argument för att inte flytta om det skulle luta åt det hållet, säger Joel Rönnkvist, SIF:s klubbordförande.
Rönnkvist ser faror med en flytt av monteringen. Vad som skulle hända med övriga Scaniaanläggningar, till exempel den i Luleå, är osäkert. Rönnkvist befarar att ett beslut om nedläggning i Södertälje bildar ringar på vattnet.
- Om man inte ska ha någon tillverkning av bilar i Sverige, varför ska man då ha kvar produktion av rambalkar i Luleå? Speciellt om man jagar transportkostnader? Det är min egen spekulation. Jag håller min kollega i Luleå underrättad om vad som diskuteras. Det är nästan vår viktigaste uppgift just nu, säger Rönnkvist.
Louise Jarn Melander vill inte kommentera huruvida andra orter än Södertälje kan komma att beröras.
- Ett sånt resonemang har inte varit på tapeten.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.