Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Miljövänlig radio i Himalaya

Publicerad

Miljövänlig radio i Himalaya

En ny radiostation har öppnats i Kathmandu – i syfte att få Nepals invånare medvetna i miljöfrågor.

Det finns stora miljöproblem i Nepal. Till exempel förändrar kraftdammar flodernas gång från Himalaya och tätortsmiljöerna är förorenade.
Den nya radion drivs av paraplyorganisationen Nepal Forum of Environmental Journalists. NEFEJ är en sammanslutning av sjuttio stödjande journalister. Radio Sagarmatha fick sitt sändningstillstånd i våras.
– Radio har en självklar uppgift i Nepal, säger radiochefen Opendra. Nittio procent av befolkningen lever på landsbygden och dit kommer inga tidningar. Vem vill bära tidningen en vecka för att leverera på toppen av något berg?
Nepals Miljöforum vill etablera ett nätverk av små radiostationer.
Långt mer än hälften av Nepals medborgare är analfabeter. Därför köpte NEFEJ en kvart i veckan på den nationella Radio Nepal innan organisationen fick Radio Sagarmatha. Men en egen kanal blev allt nödvändigare på grund av problem med ansvariga tjänstemän inom den nationella verksamheten.
– Nu är vi oberoende radiomän, skrattar en belåten Opendra.
Åtta år väntade Miljöforum på att få sitt sändningstillstånd. Landets nya regering skulle först publicera en ny policy och byråkratin behövde några år. Under tillvaron före Nepals nuvarande flerpartisystem fanns bara den nationella Radio Nepal. Men där släpptes ingen in utan kontakter eller tjänster och gentjänster.
Tiden före sändningstillståndet levde de farligt. Forumet hade kontakt med Unesco och en svensk som hjälpte till med en 500 watts sändare. De ansvariga beslöt att acceptera ett fängelsestraff för illegal sändning om det blev nödvändigt. Men licensen kom i tid.
– Radio Sagarmatha är en gräsrotsradio som produceras av människor utan politisk och byråkratisk makt, betonar Opendra. Först och främst ska radion rapportera om lokala händelser. Visst är information från omvärlden intressant, men våra hemmanyheter är viktigast.
Organisationen har också tv-produktion.'
– Varannan vecka gör vi ett miljömagasin i den nationella televisionen. Programmet är omskrivet och ett av Nepals populäraste. Dessutom producerar vi dokumentärer som i sin tur föder tv-verksamheten, säger Murari Shivakoti, presidenten för Nepal Forum of Environmental Journalists.
Organisationen är helt beroende av internationella biståndsgivare och vägrar att göra kommersiella produkter. Just nu betalar det finska biståndet en dokumentär om skogen i Nepal. FN har givit klartecken till en produktion om landsbygdsutveckling och Världsnaturfonden bekostar en film om tjuvjakt på noshörning.
Men filmkameran börjar ta slut.
– Har ni ingen gammal videokamera i Sverige? undrar Murari.
Nästa steg i utvecklingen av information kring Nepals miljö är en miljötidning.
– Den skulle bli en resurskälla för forskning och inspirera till grävande reportage, säger Murari Shivakoti.

TONY HÅKANSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.