Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Få storföretag har företagsråd

Publicerad

Få storföretag har företagsråd

Bara en tredjedel av de multinationella företag inom EU som ska ha ett företagsråd där de anställda får insyn i företaget har ett sådant. Det visar en kartläggning som EU-kommissionen har gjort.

Hösten 1996 klubbades ett EU-direktiv som föreskriver att alla företag som har mer än 1 000 anställda och verksamhet i minst två EU/EES-länder ska ha ett företagsråd, där företrädare för de anställda kan träffas och diskutera gemensamma frågor med varandra och med företagsledningen.
Ungefär 500 företag runt om i Europa har än så länge följt direktivet, enligt undersökningen. De övriga har till slutet av september i år på sig att frivilligt inrätta företagsråd. Har de inte gjort det då träder ett minimiavtal automatiskt i kraft.
- Det är svårt att veta om man ska tycka att det är mycket eller lite att en tredjedel av storföretagen redan har företagsråd, säger Owe Ivarsson, arbetsmarknadskonsult på EU-kommissionen.
- Precis när direktivet gick igenom var det en rejäl anstormning av företag som slöt avtal, trots att de alltså kunde vänta i tre år om de så önskade. Det är glädjande att så många såg fördelar med tanken.
- Det fanns ju ett starkt motstånd mot direktivet innan det drevs igenom. Här i Sverige var till exempel SAF kritiska. Men när det drog ihop sig bytte många svenska storföretag fot och har istället gått i bräschen för utvecklingen.
Bland de som inte har slutit avtal finns företag med olika inställning till frågan.
- Det finns hela skalan, från de som helt enkelt inte känner till att de är skyldiga att inrätta det, till de som är rentav fientligt inställda till idén. Det är rätt olika, inte minst på grund av de olika ländernas traditioner.
Beroende på från vilket land storföretaget ursprungligen kommer varierar andelen som redan har företagsråd. Störst andel har belgiska storföretag, nästan tre av fyra som kommer därifrån har ett företagsråd. Finland, Sverige och Norge ligger också över genomsnittet, med företagsråd i mellan 40 och 50 procent av storföretagen. I Danmark, Nederländerna och Spanien är andelen betydligt lägre än genomsnittet.
Flest företagsråd hittar man inom tillverkningsindustrin, särskilt inom metall- och kemisk industri. Inom tjänstesektorn är andelen företag med företagsråd hälften så stor som inom den tillverkande sektorn. Sämst till ligger handeln, medan bank och finans har en något större andel storföretag med företagsråd.
Enligt Owe Ivarsson uppfattar många att företagsråden har fungerat bra, trots att de väldigt sällan ger de anställda direkt inflytande i företagen, utan bara rätt till information.
- Jag tror nog att de diskussioner som förs nu mellan fackförbunden runt om i Europa om att samordna lönekraven till viss del har påverkats av den här reformen. När man träffas från olika länder passar man förstås på att tala om allt man tycker är angeläget, säger han.

MAGNUS A JACOBSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.