Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Pfizer har tecknat nytt löneavtal

En lägstlön som ligger tusenlappen över övriga avtal och årliga löneökningar på runt tre procent. Det har Pfizer och facken kommit överens om.
Publicerad
Läkemedelsföretaget Pfizer har genom överenskommelsen mellan Sif och Allmänna industrigruppen ett rent processavtal. Det innebär att det är sifferlöst. Överenskommelser om löneökningar ska träffas lokalt.
Företaget och fackklubbarna har enats om ett ramavtal för de cirka 3000 som arbetar i Sverige. Avtalet ger bland annat en normalpresterande anställd mellan 2,2 och 3 procent i löneökningar per år. Med löneöversyn och andra överenskommelser är det värt totalt mellan 3,5 och 4 procent om året. Lägstlönen ligger på 14 750 kronor, att jämföra med 13 600 som är standard i flera av Sifs avtal.
- Det handlar om att man sätter upp individuella mål. Man får mer om man överträffar sina mål, säger Ingela Widén, Sifklubbens ordförande på Pfizer i Stockholm.
Däremot har man inte fått någon arbetstidsförkortning.
- Vi fick 0,535 procent i pensionsavsättning. Vi har fått upp till 42 timmar i arbetstidsförkortning, sedan ville inte företaget fortsätta. Amerikanarna tycker att vi är så himla mycket lediga i det här landet.
De fackligt förtroendevalda har också krävt att en arbetsgrupp ska tillsättas som bland annat ska se över hur man ska komma till rätta med osakliga löneskillnader.
Samtidigt har amerikanska Pfizer meddelat att man tänker satsa på Sverige. Nicorettetillverkningen ska bli kvar i Helsingborg, och Stockholm och Strängnäs får några extra miljoner.
- Jag känner inte att det är någon storsatsning på Sverige. Jag tycker däremot att det är tragiskt att hela gamla Pharmacia nu försvinner från Uppsala. Jag var med och slet som ett djur för att få fabriken i Uppsala i mitten på 90-talet, eftersom man inte ansåg att Stockholmsfabriken höll måttet. Vad jag kan se som en fördel är att man behåller tillverkningen i Stockholm, det är pendlingsavstånd för dem som får möjlighet, säger Ingela Widén.
Hon har fört fram synpunkterna i förhandlingar med företaget, men upplever att besluten fattas i USA, utan någon särskild hänsyn till vad de anställda i Sverige anser.
- Ledningen i USA kommer jag aldrig i kontakt med. Våra politiker i Sverige är inte heller så lätta att komma till tals med. Jag skulle vilja uppmana dem att se till att Sverige inte dräneras på arbetstillfällen.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.