Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SIF satsar riskkapital på naturmedicin

Publicerad

SIF satsar riskkapital
på naturmedicin

Kosmetika, naturmedicin, kapsågar och antenner för mobiltelefoni. Det är de branscher som SIF investerat sina första riskkapitalmiljoner i.

SIF är tillsammans med Metall, Unibank, femte AP-fonden, Åke Wibergs stiftelse och Företagskapital delägare i Kompanjonfonden. Förbundet har satsat 50 av fondens 420 miljoner kronor. Delägarna har gett Företagskapital, som står för hälften av fondmedlen, i uppdrag att förvalta pengarna och investera dem i nystartade småföretag med goda framtidsutsikter.
Syftet är att på 3-7 års sikt tjäna pengar och samtidigt verka för fler jobb och industriell utveckling.
Kontraktet skrevs under i september. Hittills har 80 miljoner placerats i fyra företag:

50 miljoner i Hardford & Schtoff
, Malmö, med tio anställda, som säljer märkesvaror inom parfym och kosmetika till detaljhandeln.
10 miljoner till Asta Carotene
, Gustavsberg, med 13 anställda, som utvecklar algprodukter för natur- och veterinärmedicin. Tester på möss har gett förhoppningar om ett framtida läkemedel mot magsårsbakterien.
10 miljoner till Nord 2000
, Kalmar, med 10 anställda, som exploaterar uppfinningen "tvillingkapen", en vibrationsfri kapsåg med två parallella roterande klingor.
10 miljoner till InTenna Technology
, Kalmar, som tillverkar och säljer antenner för mobiltelefoni, fordon och terminaler.

Intenna är helt nystartat. De övriga har 3-8 år på nacken. Årsomsättningen varierar mellan ett par miljoner och drygt 30.
Kompanjonfondens ägarandel i de fyra företagen varierar från 6 till 38 procent. Största ägarandelen är i Hardford & Schtoff.
Företagskapitals affärsidé är att köpa in sig i utvecklingsföretag, ta aktiv del i styrelsearbetet och sälja sin andel när företaget vuxit och kanske börsintoduceras.
- Det kan handla om en värdestegring från 20 miljoner till en miljard, men visst har vi en del projekt som inte går nåt vidare. Det tillhör riskerna, säger Anders Craft på Företagskapital.
Varje år granskar man 500 bolag. Varken SIF, Metall eller någon annan av delägarna har något direkt inflytande på placeringarna. Men de får samma underlag för ställningstagande som Företagskapitals styrelse.
- Har de synpunkter vill vi att de kommer upp med dom. Vi går inte emot våra investerare, även om det är vi som bestämmer enligt avtalet, säger Anders Craft.
Det går inte att exakt säga hur många miljoner SIF hittills investerat av de 50 som satsats i Kompanjonfonden. Men till årsskiftet beräknas 100 miljoner av totalt 420 vara placerade. Det är nästan en fjärdedel av kapitalet, vilket betyder drygt 10 miljoner för SIF:s del.

BJÖRN ÖIJER © SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.