SIF satsar riskkapital
på naturmedicin
Kosmetika, naturmedicin, kapsågar och antenner för mobiltelefoni. Det är de branscher som SIF investerat sina första riskkapitalmiljoner i.
SIF är tillsammans med Metall, Unibank, femte AP-fonden, Åke Wibergs stiftelse och Företagskapital delägare i Kompanjonfonden. Förbundet har satsat 50 av fondens 420 miljoner kronor. Delägarna har gett Företagskapital, som står för hälften av fondmedlen, i uppdrag att förvalta pengarna och investera dem i nystartade småföretag med goda framtidsutsikter.
Syftet är att på 3-7 års sikt tjäna pengar och samtidigt verka för fler jobb och industriell utveckling.
Kontraktet skrevs under i september. Hittills har 80 miljoner placerats i fyra företag:
50 miljoner i Hardford & Schtoff, Malmö, med tio anställda, som säljer märkesvaror inom parfym och kosmetika till detaljhandeln.
10 miljoner till Asta Carotene, Gustavsberg, med 13 anställda, som utvecklar algprodukter för natur- och veterinärmedicin. Tester på möss har gett förhoppningar om ett framtida läkemedel mot magsårsbakterien.
10 miljoner till Nord 2000, Kalmar, med 10 anställda, som exploaterar uppfinningen "tvillingkapen", en vibrationsfri kapsåg med två parallella roterande klingor.
10 miljoner till InTenna Technology, Kalmar, som tillverkar och säljer antenner för mobiltelefoni, fordon och terminaler.
Intenna är helt nystartat. De övriga har 3-8 år på nacken. Årsomsättningen varierar mellan ett par miljoner och drygt 30.
Kompanjonfondens ägarandel i de fyra företagen varierar från 6 till 38 procent. Största ägarandelen är i Hardford & Schtoff.
Företagskapitals affärsidé är att köpa in sig i utvecklingsföretag, ta aktiv del i styrelsearbetet och sälja sin andel när företaget vuxit och kanske börsintoduceras.
- Det kan handla om en värdestegring från 20 miljoner till en miljard, men visst har vi en del projekt som inte går nåt vidare. Det tillhör riskerna, säger Anders Craft på Företagskapital.
Varje år granskar man 500 bolag. Varken SIF, Metall eller någon annan av delägarna har något direkt inflytande på placeringarna. Men de får samma underlag för ställningstagande som Företagskapitals styrelse.
- Har de synpunkter vill vi att de kommer upp med dom. Vi går inte emot våra investerare, även om det är vi som bestämmer enligt avtalet, säger Anders Craft.
Det går inte att exakt säga hur många miljoner SIF hittills investerat av de 50 som satsats i Kompanjonfonden. Men till årsskiftet beräknas 100 miljoner av totalt 420 vara placerade. Det är nästan en fjärdedel av kapitalet, vilket betyder drygt 10 miljoner för SIF:s del.
BJÖRN ÖIJER © SIF-tidningen 1998