Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fortsatt arbete för TCO-projekt i Gaza

Nyligen hindrades hon att resa in i Gaza för att fortsätta arbetet med ett fackligt solidaritetsprojekt. Nu planerar Helena Johansson, TCO:s chef för internationella frågor, att göra ett nytt försök.
Publicerad
- Någon gång efter jul, kanske i januari eller februari, åker jag dit igen. Men då får jag använda en annan teknik, säger hon utan att vilja avslöja hur det ska gå till.
Under besöket för några veckor sedan skulle hon följa upp hur det gått med TCO:s fackliga samarbetsprojekt med den palestinska fackliga centralorganisationen PGFTU. Det inleddes för snart ett år sedan då en TCO- och LO-delegation mötte ledningen för PGFTU. Syftet med projektet är att de svenska facken ska hjälpa till med facklig utbildning och med att rekrytera medlemmar bland de arbetande kvinnorna.
Eftersom den ena halvan av PGFTU:s ledning finns i Gaza och den andra på Västbanken måste hon passera israeliska vägspärrar. Men i Gaza, där hon bland annat skulle träffa den biträdande generalsekreteraren Rasem Al Bayari släpptes hon inte in.
- Israelerna har skärpt sina regler sedan oktober. Jag försökte få hjälp av generalkonsulatet men de kunde inget göra. Israelerna motiverade bara med att det handlar om säkerheten och att de har sina regler.
- Det är helt sjukt att jag förvägrades de här kontakterna, jag hade ju också behövt träffa dom. Och det fanns inga säkerhetsskäl.
Enligt de uppgifter hon fått om läget i Gaza har det ytterligare försämrats sedan hon besökte området för ett år sedan. Där råder nu en ännu högre arbetslöshet, färre kan köpa tillräckligt med mat och färre barn kan gå i skolan.
Hon beskriver Gaza som ett fängelse för dem som är där.
- Och även på Västbanken, i staden Qalqilya, som jag besökte för att träffa det regionala facket, är det som ett fängelse. Staden, med sina 40 000 invånarna, är helt omringad av en så kallad säkerhetsmur som israelerna byggt och där den enda öppningen bevakas av en israelisk militärpostering sedan augusti.
Men hon är ändå nöjd med hur projektet framskridit:
- De första kurserna på lokal nivå har genomförts och hälften var kvinnor.
Kursdeltagarna får i huvudsak lära om den palestinska arbetslagstiftningen och hur facket kan agera.
- Facken betraktar den nya arbetsmarknadslagen, som Yasser Arafat har undertecknat, som ett stort framsteg.
- Tyvärr har man så många andra problem just nu att lagen inte spelar så stor roll. Arbetslösheten ligger på 70 procent i vissa områden och avspärrningarna gör att man inte kan ta sig till arbetsplatserna eller komma åt råvaror.
Till samarbetsprojektet finns pengar budgeterade för de första två åren, 350 000 kronor i år och cirka 500 000 nästa år. Hur mycket det sedan kommer att kosta vet Helena Johansson inte i nuläget.
- Men tanken är att det ska vara långsiktigt och det är ju också tänkt att det ska byggas på med förbundsprojekt, säger Helena Johansson.

ANITA TÄPP













Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.