Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kvinnliga ledarämnen hindras från att bli chefer

- Det måste vara 1900-talets största miss att vi har så få kvinnliga ledare.Det säger Fredrik Andersson, vd på Nova 100, som listar morgondagens chefer.
Publicerad
Nätverket Nova 100 har 2 300 medlemmar, både yrkesverksamma och studenter. Samtliga kvalificerade att bli framtidens ledare, enligt företagets egen måttstock. 40 procent av dem är kvinnor, men när man undersöker hur stor andel som blivit chefer efter studietiden har den minskat till 27 procent.
- Det är manliga normer som styr. Man vill ha ledare som går på hårt, har drive och kan köra över folk. Jag brukar säga att man ska inte kvotera in kvinnor på ledande poster, men man ska kvotera in dem som väljer ut framtidens ledare, säger Fredrik Andersson.
- Om du tittar på alla skandaler som varit tror jag inte att du hittar en enda kvinna bland de inblandade. Jag kan bara komma på Mona Sahlin och Tobleronen. Jag upplever starkt att kvinnor har högre etik och moral än män.
Samtidigt finns det attityder i samhället som gör det svårt för den som vill bli chef.
- I Sverige vill få bli ledare. Det är fult, ingen pratar bra om ledare. Det är finare att vinna pengar på Bingolotto.
Man brukar prata om att kvinnor i barnafödande ålder väljs bort vid rekrytering. Livspusslet med arbete och barn går inte ihop. Men att det även skulle gälla män i samma ålder har gått vissa arbetsgivare förbi.
- Det är märkligt. Jag anser att en kvinna som har fött ett barn har tio gånger mer erfarenhet än till exempel någon som gjort lumpen, säger Fredrik Andersson.
Men han tror att attityderna kommer att förändras på sikt. Om man jobbar mer med att uppmuntra flickor redan som barn kommer de våga ta plats på ett annat sätt än i dag. Och med yngre beslutsfattare kommer ett annat tänk in i rekryteringsprocessen.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.