Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SIF hotar med konflikt inom radio och TV

Publicerad

SIF hotar med konflikt
inom radio och TV

- Det kommer att svida i skinnet på Sveriges Radio och TV.
Förhandlingsledare Lars-Bonny Ramstedt filar på det konfliktvarsel som SIF väntas lägga i nästa vecka efter sammanbrottet i avtalsförhandlingarna för 2 700 medlemmar på SRAO-området.

Det gamla avtalet löpte ut för tio månader sen. Det är det sista som återstår av 51 avtal inom SIF:s område och det enda som leder till konflikt.
- Händer det inget i kontakterna med motparten före helgen måste SIF vidta åtgärder, och det blir inga mjukisvarianter, säger Lars-Bonny Ramstedt.
Han vill inte gå in på vilka konfliktåtgärder som planeras men håller med om att en övertidsblockad kanske måste följas av en upptrappning, som innebär att radio- och TV-sändningar stoppas. Då drabbas tredje man.
Orsak till sammanbrottet i de segdragna förhandlingarna är att arbetsgivarna dels vill utöka möjligheterna till projekt- och programanställningar till uppemot 5 år (praxis i dag är 1-2 år), dels vill ändra villkoren för arbetstidens förläggning. Det senare är den stora stötestenen.

Oenighet om kvällspass
Hittills har arbetsgivaren kunnat schemalägga arbetstiden under en period om fyra veckor och då lägga in maximalt 11 kvälls- och nattpass. Ändrade arbetstider ska varslas två veckor i förväg. Det här vill företagen ändra till en kvartalsperiod, under vilken mer än 11 kvällspass skulle kunna begäras en eller ett par månader.
Varseltiden önskar arbetsgivaren krympa till en vecka.
- Inte på en punkt har klubbarna fått besked om vilka konkreta problem arbetsgivarna anser sig ha med den nuvarande ordningen, säger ombudsman Hans Ekström, SIF:s förhandlingsavdelning.
Till SIF-tidningen säger SRAO:s förhandlingsdirektör Christer Frey att visst går det även med gamla avtalet att komma överens med klubbarna om avsteg från arbetstidsreglerna. Men det blir för dyrt på grund av "orimliga" krav på kompledigt, anser han.
- Vi vill ha ett flexiblare och mer verksamhetsanpassat kollektivavtal. Det har vi varit överens med SIF om under fem år av utredande, enkäter och partsgemensamma utvecklingskommittéer, säger Christer Frey.
Han menar att SIF med ett konfliktvarsel sänder konstiga signaler till omvärlden efter att hela näringslivet och offentliga sektorn träffat nya avtal utan strid:
- SIF avstår samtidigt från de förbättringar vi erbjuder, bättre OB- och utlandsersättning och föräldraledighet och större möjligheter för den enskilde att schemalägga sin egen arbetstid.

Medlemmarna sa nej
Medlemmarna på Sveriges Radio, Sveriges Television, Utbildningsradion, Rikab och Filmteknik har röstat nej till de principer för ett moderniserat avtal som Nya utvecklingskommittén lade fram sommaren 1997 under den opartiske ordföranden Rune Larson. Kommitténs fackliga företrädare stöder de krav som regering och riksdag ställt på ökad mångfald och ökad användning av utomstående produktionsbolag i radio och TV. Men de hävdar att SRAO vantolkat kommitténs intentioner och i praktiken eliminerar det lokala fackets inflytande.
Bland de 2 700 medlemmarna finns tekniker, journalister och administratörer.
Beslut om eventuell konflikt fattas av förbundsstyrelsen på tisdag 10 november, samma dag som namnet på Sveriges televisions nye vd efter Sam Nilsson offentliggörs.

BJÖRN ÖIJER©SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.