Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Missnöje bland uppsagda på Saab Aerospace

Uppsägningen är felaktig. Det hävdar 19 av de 272 tjänstemän som sagts upp från Saab Aerospace i Linköping.
Publicerad
- Företaget får svara på överklagandet, säger Sifklubbens ordförande Johan Löfling.
De 19 har vänt sig till företaget för att få sin sak prövad. Facket kan inte driva saken vidare då klubben tillsammans med arbetsgivaren tecknat en avtalsturlista, vilken innebär att man gör avsteg från regeln sist in först ut och upphäver rätten att överklaga. Uppsägningen kan dock prövas om den har en diskriminerande verkan eller om det går att bevisa att skälet är personligt.
Företaget tittar på överklaganden som gjorts, enligt Saabchefen Bengt Hergart.
- Vi har inte upptäckt något som är felaktigt. Om vi gör det görs en omförhandling med facket, säger Hergart som har förståelse för reaktionerna då många av de uppsagda har lång anställningstid.
Före uppsägningarna skickade klubben ut information till medlemmarna om att företaget ville göra en avtalsturlista utifrån anställningstid, kompetens och företagets konkurrenskraft.
- Vi sitter fastklämda i tjänstemannaavtalet, säger Johan Löfling och syftar på skrivningen om att urvalet ska ske så att företagets behov av kompetens säkras för att det ska behålla sin konkurrenskraft.
Flera medlemmar har kontaktat Sif Östergötland, de har hänvisats till klubben enligt regionchef Per-Erik Djärf.
- Vi har inga synpunkter på hur klubben skött detta, säger Djärf som har känslan att det är fler på Saab Aerospace som ifrågasätter uppsägningen än vad det var vid uppsägningarna på Ericsson.
Neddragningen har också lett till att 175 anställda omplacerats.
- 10-15 av dem har sagt att de vill gå, 10 har gjort det, säger Johan Löfling.
Drygt hälften av de uppsagda har redan lämnat Saab Aerospace, vilket enligt Sifklubben lett till ökad arbetsbelastning för dem som är kvar.
- Vi har gjort klart att företaget inte kan börja tala om att ta in nya konsulter när folk har sparkats, säger Löfling.
Av de 272 uppsagda tjänstemännen är drygt 120 yngre än 40 år vilket innebär att de inte får avgångsersättning från TRR, Trygghetsrådet. Något fler är äldre än 40 år. 28 har valt avtalspension.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.