Försäkring mot arbetslöshet
kan ge lägre a-kassa
I tretton år har PTK:s utlandshandbok hjälpt till med praktiska råd för alla som planerar att åka utomlands och arbeta. Nu ska den läggas ut på nätet och en hemsida skapas för utlandsarbetare världen över.
- Tanken är att det ska bli en mötesplats där man kan byta erfarenheter av olika slag, säger Bo Ragnar på PTK.
Utlandshandboken innehåller råd och hjälp, bland annat tips om hur ett kontrakt för utlandsarbete bör utformas, med hjälp av en checklista som man kan följa.
- Det handlar till exempel om att se till att ens lön regleras efter valutakursen, så man skyddar sig mot inflationen. Det har faktiskt hänt att tekniker som trott sig få en bra lön har sett hur en inflation på 500 procent har ätit upp hela köpkraften på kort tid.
- Det är ju inte alls bara storföretag som skickar folk utomlands. Handboken skulle kanske inte behövas om det bara handlade om Ericsson. Men många småföretag skickar ut konsulter världen över, som har stor nytta av att få lite handgripliga råd, som till exempel att man verkligen måste se till att få ordentliga hälsokontroller gjorda. Såväl före utresan som om man byter land när man väl är ute.
I utlandshandboken tipsas också om att man bör återvända till Sverige med regelbunda intervall, för att hålla sig konkurrensduglig.
- Det finns faktiskt de som har varit ute och arbetat i 25 år i sträck som känner att de har hamnat i en fälla. De kan stanna i löneutvecklingen när företaget hänvisar till att de ändå inte kan få något arbete i Sverige, eftersom de inte har någon kunskap om villkoren hemma längre, säger Ragnar.
På hemsidan ska man också kunna få del av information om många av världens länder, från svenskar som arbetar där.
Definitivt beslut om att lägga ut utlandshandboken på nätet har inte tagits ännu, men PTK:s styrelse har ställt sig positiva till förslaget. Beslut i frågan kommer under hösten.
MAGNUS A JACOBSSON© SIF-tidningen 1998