Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif sätter fokus på livslångt lärande

Kompetens är en färskvara. Uppdateras den sitter du säkrare på jobbet och kan få högre lön. Det är budskapet i Sifs marknadsföringskampanj.
Publicerad
Att arbetsgivaren ger den fortbildning som de anställda behöver är ingen självklarhet. Trots att det finns löften om kompetensutveckling i de flesta av Sifs avtal är det bara på fem procent av företagen med klubbar som det hänt något. Men fler ska få vetskap om att facket jobbar för livslångt lärande.
- I dag måste du själv ta ett ansvar som individ för att bibehålla din konkurrenskraft. Det är inte självklart att den som varit längst på ett företag är säker, man måste uppfylla de krav på kompetens som företaget ställer, säger Pia Erlandsson, ansvarig för Sifs kampanj.
Under hösten sätter Sif fokus på kompetens genom annonser, e-postutskick och aktiviteter på flera orter. I dag vet 33 procent av medlemmarna vilka tjänster som Sif erbjuder, målet är att kännedomen vid årsskiftet ska vara 45 procent.
www.sif.se finns flera tjänster till stöd för kompetensutveckling, i år har drygt 78 000 besök gjorts. Störst intresse väcker webbsidan om studiestöd.
Karriärcoachen på webben, som gör det möjligt att analysera personliga styrkor och utvecklingspotentialer, har i år använts av nästan 2 500 personer. Kompetenskartan ger möjlighet till kunskapsinventering och att ta fram en handlingsplan. Den har besökts av drygt 3 200 personer.
Tjänsterna har bidragit till kompetensutveckling, anser 92 procent av dem som använt dem.
Nästan 2 000 personer har träffat någon av de 46 regionala kompetensombudsmännen, Reko, eller deltagit i Sifs seminarier.
Annonser och e-postutskick till cirka 50 000 medlemmar kostar knappt 200 000 kronor.

CHRISTINA SWAHN



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.