Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svenska modellen förklarar valresultatet enligt Sif i norr och syd

Christer Ejderberg som är Sifs regionchef i Luleå är inte förvånad över att det blev nej till EMU i folkomröstningen.
Publicerad
- Som nation är vi "tveksamma européer". Många svenskar ser sig fortfarande som representanter för en lyckad samhällsordning, överlägsen omvärlden.
Varför röstade så många norrbottningar nej?
- Det har nog med periferins känsla av marginalisering i förhållande till centrum och maktens företrädare. Redan Stockholm är långt borta, Bryssel ännu avlägsnare.
Tror du att näringslivet och/eller socialdemokratin får problem med anledning av valresultatet?
- Jag tror inte att det blir några större problem. Det är bara media som under en tid kommer att spekulera i om de som investerat sin politiska prestige i Ja-kampanjen har förlorat väljarnas förtroende.
I Skåne röstade majoriteten ja. Regionchef på Sif Syd i Malmö är Ulf Sjöberg. Också han tror att svenskar har en överdriven tro på den svenska modellen. Ja eller nej till euron tror han inte spelar så stor roll i sig. Uppenbart är att det för många är en hjärtefråga att ha kvar kronan, ett symbolvärde för självstyret.
- Värre är det om det finns stora klyftor i samhället. Mellan folkvalda och deras väljare, mellan olika samhällsklasser och så vidare. Det blir en viktig debatt framöver som det i bästa fall kan komma mycket gott av.
En del fackliga ledare var tydliga ja-förespråkare, bland dem Sifs Mari-Ann Krantz. Kan det bli ett problem inom Sif?
- Det tror jag inte. I en demokrati måste väl alla både få ha en uppfattning och med bibehållen respekt få uttala den.

LISBETH NIEMINEN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.