Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Upprördhet vid första uppsägningen av tjänstemän på Saab Aerospace

Av 350 tjänstemän varslade tvingas 272 lämna Saab Aerospace i Linköping. Många är skakade.
Publicerad
När tjänstemän för första gången sägs upp på Saab Aerospace sker det genom avtalsturlistor.
- Det är mycket upprörda känslor. Man har svårt att förstå att man kan bli uppsagd, säger Sifklubbens ordförande Johan Löfling.
Många medlemmar ifrågasätter fackets rätt att teckna avtalsturlistor, den erfarenheten har Sif Östergötland sedan uppsägningarna på Ericsson.
- De vill överklaga, säger Sifs ombudsman Nils-Erik Lindquist.
Men det är inte möjligt när fack och arbetsgivare förhandlat fram vilka som ska sägas upp utifrån anställningstid samt kompetens och skrivit på en avtalsturlista.
- Uppgörelser med avtalsturlistor är svåra att kommunicera, konstaterar Sifs regionchef Per-Erik Djerf.
I likhet med Ericsson avsätter Saab Aerospace extra resurser för de uppsagda. Men skillnaden är stor. Ericsson erbjuder lön under dubbla uppsägningstiden och hjälp att hitta ny sysselsättning i program som Antenn och Empower.
Saab Aerospace förlänger endast uppsägningstiden för dem med kortast anställningstid, vilket gör att alla får minst fyra månader, men mister återanställningsrätten.
Uppsagda får enligt avtal hjälp av TRR, Trygghetsrådet. Utöver det finns ett stödpaket.
- Det handlar om cirka 10 miljoner kronor som ska användas till individanpassat stöd som studielitteratur, flyttbidrag eller förlängd uppsägningstid, säger Johan Löfling.
En styrgrupp, med tre representanter för facket och två från företaget, ska avgöra hur pengarna ska fördelas mellan individerna.
- Det finns inget maxbelopp eller minibelopp. Kravet är att det ska leda till en ny anställning. Vissa får säkert mer än andra. Det är rättvist att den som behöver får mer än den som inte behöver det. Det är solidariskt, säger Johan Löfling.
Enligt Sifklubben är en handfull av de uppsagda redan på väg till nya jobb, något som de tjänar på eftersom de får behålla hela uppsägningslönen tiden ut. Andra planerar att studera. Ett tjugotal får avgångspension.
Även bland de 175 anställda som blir omplacerade är känslorna upprörda.
- Känslan är att de tar någon annans jobb, fler har sagt att de hellre slutar, säger Johan Löfling.
Saab Aerospace i Linköping har cirka 4 500 anställda.

CHRISTINA SWAHN



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.