På www.ams.se finns ett antal bristyrkesutbildningar listade.
- De har upphandlats med medel som är öronmärkta. Regeringens intention är att hitta dem med utländsk högskoleutbildning som har okvalificerade jobb. Tidigare har de straffats indirekt. Eftersom de tagit "ett brödjobb" som de är överkvalificerade för har de inte fått tillgång till arbetsmarknadsutbildningarna, säger Ingela Söderman, avdelningschef på länsarbetsnämnden i Stockholm.
Arbetsmarknadsutbildningar för arbetslösa planeras utifrån prognoser gällande brist på arbetskraft, många är inriktade på vård och omsorg. För närvarande finns ingen för driftstekniker. Men enligt Arbetsförmedlingen Expo i Stockholm kan läget förändras, vilket meddelas på webben.
Utbildningarna för de arbetslösa i Stockholm är inte samma som för de redan anställda.
- De arbetslösa får andra möjligheter, de får söka utbildningar som vi upplåter för dem. Det är betydligt fler än de för redan anställda. Arbetsmarknadsutbildningarna för hösten är upphandlade, planerade och medlen är intecknade. Ett antal kurser kommer att startas för arbetslösa parallellt med kurser för redan anställda, säger Ingela Söderman.
För hela landet har 34 miljoner kronor avsatts för bristyrkesutbildning för redan anställda. Kurskostnaden för arbetsmarknadsutbildningar för arbetslösa är budgeterad till cirka 1,65 miljarder kronor.
- Då de arbetslösa ökat i antal konkurrerar fler om utbildningarna, säger Ingela Söderman.
Länsarbetsnämnden avgör om redan anställda och arbetslösa ska delta i samma utbildning, enligt Seija Rudberg, handläggare på Ams. I Örebro kommer anställda att ges plats på de utbildningar som redan planerats för arbetslösa.
- Vi har gott om platser, det blir ingen konkurrens om dem. Intresset från redan anställda är stort, men det är ett långt steg att ta, det kräver att arbetsplatsen där man redan är anställd också ser utbildningen som viktigt, säger Tomas Åkerblom på länsarbetsnämnden i Örebro.
CHRISTINA SWAHN