Eftersom uppsägningar skett under våren finns det de som än en gång får se sin framtid kullkastad.
- Det är ett moraliskt problem. Från att ha haft tolv månader på sig att ställa om så får de bara några månader på sig. Det är tufft om man är 58 år, säger Kent Karlsson.
STF Kompetens, som är ett dotterbolag till STF Ingenjörsutbildning, har sitt ursprung i Telia Kompetens och gamla Teleskolan. Civilingenjörsförbundet tog över verksamheten sommaren 2000. Sedan dess har antalet anställda minskat från 80 till 20, under våren har 10 personer sagts upp med arbetsbrist som skäl.
Sif avvaktar konkursutredningen i hopp om att det ska finnas täckning för lönerna. Dessutom har facket också undersökt om brott skett mot lagen om anställningsskydd som reglerar de anställdas trygghet vid verksamhetsövergång.
Christina Truuberg, vd för STF Kompetens och STF Ingenjörsutbildning, framhåller att beslutet att begära företaget i konkurs fattats av styrelsen.
- En konkurs är fruktansvärt tråkig, det är bara ett alternativ när det inte finns några vägar att gå. Det slår väldigt hårt mot personalen och det är beklagligt. Lågkonjunkturen inom IT- och telekom tar hårt på många verksamheter.
Civilingenjörsförbundets andre vice ordförande Juan Copovi-Mena, också suppleant i bolagsstyrelsen för STF Kompetens, anser att konkursen är nödvändig.
- Ett kapitaltillskott från CF hade bara varit aktuellt om verksamheten kunnat räddas, men här hade det använts för att lägga ned eftersom botten har gått ur marknaden. Ett ägartillskott hade försatt CF i en besvärlig ekonomisk situation, medlemmarna skulle ha opponerat sig, säger Juan Copovi-Mena som menar att fackförbund inte ska ta större moraliskt ansvar än andra.
CHRISTINA SWAHN