- Både jag och Mari-Ann Krantz (PTK:s ordförande) har framfört till Svenskt Näringsliv att vi måste få en öppning i frågan, säger Lars-Bonny Ramstedt, PTK:s förhandlingsledare.
Bakgrunden är att ITP-systemet har anpassat sig till det allmänna pensionssystemet. Det basbelopp som har en avgörande betydelse för hur mycket man får i tjänstepension har ändrats. Numera styrs basbeloppet inte av inflationen, utan av löneutvecklingen. Eftersom reallöneutvecklingen varit god blir följden en försämring för de flesta av de blivande ITP-pensionärerna. Det kan handla om flera hundra kronor i månaden för dem som är drygt 60. För yngre grupper kan effekterna bli ännu större. Utifrån vissa förutsättningar kan dagens 40-åringar förlora 3 000 kronor i månaden.
De övergångsregler som PTK nu är ute efter att få igenom skulle gälla för dem som i dag är runt 55 och äldre. Exakt hur kompensationen skulle fungera är inte klart.
- Teoretiskt ska det statliga pensionssystemet fylla upp så att de inte förlorar. I praktiken blir det ett problem att nå upp till de nivåer som krävs, säger Lars-Bonny Ramstedt.
De yngre grupperna kan däremot inte räkna med kompensation.
- Det här är det som är överblickbart, det går att räkna fram, säger Lars-Bonny Ramstedt som påpekar att pensionsutfallet för de yngre är ovisst. Den ovannämnda förlusten för dagens 40-åringar beror på vilka antaganden man gör.
- Då antar man att reallöneutvecklingen fortsätter på det här viset. Det vet vi inte.
Lars-Bonny Ramstedt ser ingen risk för att kompensationskraven skulle ge Svenskt Näringsliv vind i seglen i sina försök att få igenom ett helt premiebaserat ITP-system.
- Min bedömning är att de sakerna inte har med varandra att göra. Jag har svårt att tro att Svenskt Näringsliv säger upp avtal och tar en konflikt för att försämra pensionsvillkoren.
NIKLAS HALLSTEDT
Läs mer:
Ingen "pensionschock"