Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif belönar solidaritetsarbete

För sitt arbete att stödja fängslade fackliga ledare i Sydamerika får Carmen Sepulveda Inge Granqvist stipendium för internationell solidaritet. Utmärkelsen delar hon med folkhögskolelärarna Birgitta Lacuesta och Åke Hultkvist som prisas för sina insatser för flyktingarna i Västsahara.
Publicerad
- Min dröm är en rättvis solidarisk värld där alla ska kunna leva i fred, säger Carmen Sepulveda som sedan hon var nio år och besökte ett ålderdomshem försökt hjälpa människor. Till Sverige kom hon efter militärkuppen i Chile då hon fängslades för att ha varit politiskt aktiv och arbetat i studentkåren. Sedan många år är hon en ledande person i Svenska Fredskommitténs organisation för internationell solidaritet, där hon arbetar för att hjälpa politiska fångar i Latinamerika. Hon får stipendiet för att hon trots trånga ekonomiska villkor outtröttligt har arbetat för de förföljda.
- En fackligt aktiv byggnadsarbetare i Chile besköts vid en arrestering och fick hjärnskador som gjorde honom till analfabet. Han lever på morfin för att klara smärtan, vi samlar in pengar till medicinen, berättar Carmen Sepulveda.
Förgäves har dock försöken varit att påverka olika fackförbund att kräva hans frigivning. De svar hon fått är att Chile är en demokrati.
Även chilenska kvinnor som förlorat arbetet eftersom de varit fackligt aktiva stöds genom olika projekt. På Kuba finns annan verksamhet som Svenska Fredskommittén stöder. Hon funderar på att använda sitt stipendium för att sända medicin till Kuba.
Carmen Sepulveda delar inte bara stipendiet med Birgitta Lacuesta och Åke Hultkvist. De har tidigare arbetat tillsammans inför rättsprocessen mot den chilenske diktatorn Augusto Pinochet. Birgitta Lacuestas och Åke Hultkvists har engagerat sig för att hjälpa de 170 000 flyktingar som lever i lägren i Västsahara.
- Det är fint att stipendiet delas ut till vanliga människor som arbetar för solidariet. Det är också ett erkännande för en skolform som sedan 1989 arbetat med Västsahara, ett litet land som likt folkhögskolorna riskerar att utraderas, säger Birgitta Lacuestas som förmedlat sin vilja att arbeta för demokrati och solidaritet till eleverna i Jakobsberg.
Stipendiepengarna ska hon fondera för att finansiera telefonsamtal och resor inför föredrag om Västsahara. Kollegan Åke Hultkvist använder förmodligen pengarna för att resa till de flyktingläger som han hjälpt i tolv år men aldrig besökt.
Stipendiet som är på totalt 25 000 kronor delas ut för tionde året i följd. Efter att Sifs tidigare förbundsordförande avlidit har förbundsstyrelsen beslutat att stipendiet ska fortsätta att delas ut.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.