Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Orrefors Kosta Boda varslar 158

Efter negativa resultat varslar ägaren Royal Scandinavia personal i det småländska glasriket. Produktionen i Boda läggs ner och Orrefors minskar styrkan med 80 anställda.
Publicerad
- Stämningen är dämpad, säger Sifklubbsordförande Christer Åberg.
Sedan 1997 ingår Orrefors Kosta Boda i danska designkoncernen Royal Scandinavia. Företaget skriver i ett pressmeddelande att det minskade resandet påverkar turismen i glasriket och försäljningen på ett oroande sätt.
- Vi från facket trycker på företaget att öka exporten med bättre marknadsföring. På senaste tiden har företaget bearbetat den amerikanska marknaden. Om inte dollarn hade sjunkit så hade vi hållit oss flytande, säger Åberg.
- Vi måste sänka svansföringen lite och bredda kundkretsen. Våra produkter är lite extra lyxiga och vi måste börja tillverka mer standardprodukter.
Under dagen inleds mbl-förhandlingar och troligen läggs en handlingsplan upp. Personal som är över 63 år erbjuds avtalspension.
Företaget har enligt Åberg satsat 12 miljoner i Orrefors-fabriken för att effektivisera produktionen.
- Tyvärr innebär det en risk att hantverkskunnandet försvinner, säger Åberg.
Glasbranschen har sedan slutet på 90-talet visat nedåtgående siffror. Svenskägda Svenska Glasbruk kämpar sedan hösten med företagsrekonstruktion och norskägda Lindshammars glasbruk varslade nyligen personal och vill flytta produktionen utomlands.

HELEN ELVINGDAL

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.