Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fortbildning lyfts fram av europeiska fack

Kravet på kompetensutveckling och en rimlig arbetsbelastning är centrala i en rapport om förändrade jobb som presenterades på UNI-Europa IFIT:s konferens i Stockholm.
Publicerad
- Fackets uppgift är att se till att människor behandlas väl, det ska inte vara så att människor är utbrända och uttjänta vid 40 års ålder, säger Bernd Mansel som författat rapporten "Från varor till tjänster - utmaningar för den fackliga representationen".
I en tid då jobben blir allt kunskapsintensivare lyfts vikten av kompetensutveckling fram. EU-kommissionen har angett 35 dagar per år som mål för hur mycket tid som ska avsättas för kompetensutveckling. Facket anser att behovet är lägre, vid ett möte inom Europcadres uppskattades behovet i genomsnitt till 5 procent av arbetstiden.
Men kollektivavtal är inte någon garanti för fortbildning. När de finländska facken genomförde en enkät för att ta reda på varför de anställa inte deltagit i fortbildning svarade 72 procent att skälet var tidsbrist.
Tidsbristen påverkar också hälsan.
- Har man inte tid till återhämtning blir man sjuk, säger Bernd Mansel.
Facken har ansvar för att undersöka orsakerna till de anställdas besvär, anser han. Syftet är att kartlägga nya syndrom som orsaker till stress, till exempel mobbning.
Även värdet av äldres kompetens på arbetsmarknaden ska värnas. Facken menar att det handlar om att se till styrkorna.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.