SIF följer inte Seko
i Vattenfallstriden
Oron är stor på Vattenfall. Efter att Seko lämnat alla styrelseuppdrag funderar nu SIF:arna på vad som ska göras.
- Jag förstår Seko, men de har haft lite bråttom, säger Lars Carlsson, ordförande i Vattenfalls SIF-klubb.
I tisdags eftermiddag beslöt fackförbundet Seko att lämna alla styrelseuppdrag inom Vattenfallkoncernen i protest mot att företaget planerar att minska arbetsstyrkan med 1 000 personer. De säger också upp samtliga samverkansavtal.
För att börja samarbeta igen kräver Seko att Vattenfall går med på att diskutera att övertaligheten inom företaget ska minskas under längre tid.
- Det finns en stor oro i Vattenfall, en klar irritation bland personalen, säger Lars Carlsson.
- På så vis förstår jag Sekos agerande, men det är ingenting för oss, i alla fall inte just nu. Det är svårt att veta vilka konsekvenserna egentligen blir av ledningens förslag.
Många småorter drabbas
Det åtgärdsprogram på 830 miljoner kronor som företaget tagit fram för att klara övertaligheten, genom kompetensväxling eller avtalspension, kommer att ta hand om en stor del av de 1000 som anses övertaliga.
- Det är åtskilliga som får nya möjligheter på det här sättet. Men samtidigt drabbar det många små lokaliseringsorter. Särskilt i Norrland, men inte bara där.
- Det är konstig att Vattenfall vill centralisera så mycket. Det är den största missen idag. Att de måste dra ihop personalen till vissa punkter. Det behövs inte med den nya teknik som finns tillgänglig.
För ett och ett halvt år sedan var det SIF som tog strid med Vattenfallsledningen. Då gällde det tillsättningen av nya personaldirektör.
- Då fick vi inte med de andra facken. Men nu kommer de och säger att de borde ha stött oss redan då, säger Carlsson.
- Man kan väl säga att kommunikationen mellan fackförbunden inom Vattenfall inte är den bästa just nu.
Under veckan som kommer ska SIF-klubbarna inom Vattenfall diskutera läget och fundera på vad som bör göras.
MAGNUS A JACOBSSON© SIF-tidningen 1998