- Ersättningsnivåerna skulle vara samma, inför framtiden får en löpande diskussion föras. Vi har räknat på premierna och tror att de kan sänkas eftersom sjukfrånvaron är lägre bland de privatanställda. I dag får småföretagen betala för mycket, säger Jan-Peter Duker, vice vd för Svenskt Näringsliv.
Intentionen är att ta sikte på hela ohälsofrågan, förebyggande åtgärder och rehabilitering.
- En arbetsgrupp skulle titta på hur ett sådant system skulle kunna se ut, säger Jan-Peter Duker som tror att ersättningsnivån då skulle kunna behållas.
TCO har tidigare kritiserat regeringens förslag att arbetsgivarna skulle ta över ansvaret för den tredje sjukskrivningsveckan. Även lagrådet kritiserar förslaget och föreslår att det inte bör genomföras förrän det är klart med det särskilda högkostnadsskyddet för småföretagare. En annan anledning är att arbetsmarknadens parter ska få tid att anpassa kollektivavtalen.
- Vi har ingen avsikt att anpassa nivåerna i avtalen. Det kommer att bli bråk om detta, säger Jan-Peter Duker.
TCO:s ordförande Sture Nordh har tidigare föreslagit att arbetsgivarna skulle betala 90 procent från dag 15 men det avvisar Jan-Peter Duker. Liksom lagrådet påminner han om vad som hände 1997 då sjuklöneperioden förlängdes från två till fyra veckor och regeringen slutligen tvingades backa.
Helt klart är att en förändrad sjuklöneperiod också kommer att påverka nästa års avtalsrörelse.
- Verkstadsindustrierna har räknat ut att kostnaden blir 0,4 procent, det minskar utrymmet för lönerna.
CHRISTINA SWAHN