Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tuffa ekonomiska krav hot mot jobben i Europa

Försämrade villkor på arbetsmarknaden riskerar att ersätta satsningar på höjd kompetens i Europas sysselsättningspolitik. En anledning är de krav på ekonomisk stabilitet som är förknippad med euron, menar EU-parlamentarikern Herman Schmid (v).
Publicerad
Samtidigt som arbetslösheten i Europa ökar för första gången på tio år tydliggörs två linjer i sysselsättningspolitiken, menar Herman Schmid.
Kvalitetslinjen utgår, liksom Lissabonstrategin, från en arbetsmarknad med stora krav på kunskaper och kvalificerade jobb med bra villkor samt bra relationer mellan arbetsgivare och fack.
Men i en tid av stagnation och då de europeiska ekonomierna är bundna av stabilitetspakten är nedskärningar av arbetslöshetsersättning, anställningstrygghet och löner allt vanligare.
- Tyskland har stora problem, de skulle behöva satsa på utbildning för att lyfta produktiviteten, men har inte råd på grund av stabilitetspakten. Det här kan få konsekvenser för Sverige också, säger Herman Schmid.
Även vid en ekonomisk nedgång måste det finnas utrymme i statsbudgeten för att låna och investera, liksom för att hålla igen vid en ekonomisk uppgång, menar han.
- Om man har en gemensam valuta måste det vara en gemensam politik som är flexibel. Men som det är nu drar staterna åt olika håll så fort viktiga problem dyker upp. Tyskland har andra behov än England.
Stabilitetspakten skapades när Europa var i ett annat läge, då försiktighet hade ett annat värde.
- Nu fungerar stabilitetspakten som en tvångströja som förhindrar Europas ekonomier från att lyfta, säger Herman Schmid.

CHRISTINA SWAHN



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.