Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Avgiften till TCO höjs

Förbundens avgift till TCO höjs med sex kronor per medlem. För Sifs del innebär det att avgiften höjs från 27,6 till 29,4 miljoner kronor.
Publicerad
Inför kongressen i juni har TCO-styrelsen enhälligt beslutat föreslå att avgiften ska höjas i två etapper. Nästa år blir avgiften per medlem 93 kronor (i dag 90 kronor) och 2005-2007 blir avgiften per medlem 96 kronor. Samtidigt föreslås en utredning av ekonomi och verksamhet. Det nyinrättade ordföranderådet ges i uppgift att utifrån översynen av ekonomin justera avgiften för 2006 och 2007. Något som kan ske både uppåt och neråt.
- Det är länge sedan det gjordes en genomlysning av TCO. Med detta hoppas jag att det ska bli tydligt vilken verksamhet som ska bedrivas med vilka resurser, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.
Trots avgiftshöjningen ska besparingar på 6 miljoner ske i en budget på 120 miljoner kronor.
Sif har tidigare tagit avstånd från en avgiftshöjning med hänvisning till att verksamhetsmålen inte varit tydliga och mätbara. Nu har Sif svängt.
- Det kan handla om att man preciserat sig tydligare i beskrivningen av vad TCO kan göra under nästa kongressperiod. Att resultatmålen blivit mätbara, säger Sifs förbundssekreterare Roland Bengtsson.
Kongressen väntas slå fast att TCO ska vara en påverkansorganisation, att TCO-förbunden ska attrahera yngre medlemmar, att organisationen ska stärka löntagarna globalt och att samarbetet ska stärkas mellan förbunden. Att utvärdera dessa mål är möjligt, enligt TCO-ordföranden.
- Men det är svårare att ställa kvantitativa mål eftersom vårt huvuduppdrag är att påverka, säger Sture Nordh.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.