Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ericsson vill köpa ut tjänstemän

Anställda inom Ericsson erbjuds avgångsvederlag eller avgångspension om de lämnar företaget. Avsikten är att minska personalen utan att varsla.
Publicerad
- Vissa kommer att pekas ut och få klart för sig att deras roll inte finns kvar i framtiden, säger Sifklubbsordförande Åke Hjortsten.
Tillvägagångssättet har förhandlats fram tillsammans med facket.
- Ett varsel undviks och den turbulens det skapar, våra medlemmar slipper att tappa arbetslust. Det ger också valfrihet åt medlemmarna, säger Åke Hjortsten.
Situationen hanteras av facket som en övertalighetssituation.
- Förhandlingarna är av samma karaktär som vid en avtalsturlista. Företaget vill se till att behålla rätt kompetens, säger Åke Hjortsten.
Erbjudandet kommer att riktas till 140 av drygt 2 000 anställda vid enheten CCND som sysslar med utveckling av fasta nät för telefoni och data. De berörda finns i Älvsjö och Kista.
De som tackar ja får något bättre villkor än de som tidigare sagts upp.
- Det är sockrat, men i ärlighetens namn så är det inte mycket. Vi hade hoppats på större avgångsvederlag och möjlighet till deltidspension.
Ericsson lockar med lön under dubbla uppsägningstiden, dock högst 18 månader. De som vill kan få hjälp till nytt jobb genom Framtidsforum. Den som hittar nytt arbete under uppsägningsperioden får 50 procent av lönen tiden ut.
Möjlighet finns också att ta ut allt som en klumpsumma. I det fallet utgår en snabbhetspremie på 75 000 kronor, men då kan man inte delta i Framtidsforum. De som vill studera kan sprida uppsägningslönen över 18 månader.
Av de 140 finns ungefär 70 personer som är äldre än 58 år och kan få avgångspension.
I slutet av maj får de erbjudanden som de har två veckor på sig att ta ställning till.
- Det här är frivilligt. Men det gäller att ge ett tydligt svar, säger Åke Hjortsten.
Om inte tillräckligt många accepterar kan det ändå bli fråga om varsel. Men Åke Hjortsten tror att många är intresserade.
- Just nu är många less på företaget. Det här ger också en förvarning om att man ligger i farozonen om det blir ett nytt varsel.
Sifs koncernfack är positiv till modellen.
- Största farhågan är att det ska bli frivillighet under tvång, säger Christer Eriksson, ordförande för koncernfacket.

CHRISTINA SWAHN



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.