- Man har helt enkelt antagit att konkurser ökar om facken är starka och att fler fackorganiserade föder en generation av fackliga aristokrater. Det är antaganden som aldrig varit förankrade i verkligheten, säger Roland Spånt, chefsekonom på TCO.
Han anser att detta har gjort att länder som Sverige, där fackföreningar har stort inflytande och nästan alla är kollektivt organiserade, inte ansetts passa in på världsmarknaden.
Roland Spånt tror att rapporten kommer att få stor betydelse.
- Det är upp till var och en hur man väljer att ta till sig den här informationen men man kommer att vara tvungen att ta hänsyn till den. Till exempel har utvecklingsländer alltid uppmuntras att ha en fri och öppen marknad, för största möjliga tillväxt. Kollektivavtal var något man kunde ha när man byggt upp en stabil ekonomi i ett land.
Rapporten visar att facklig verksamhet kan vara positivt för ett lands ekonomiska uppbyggnad. Arbetslösheten sjunker och det blir mindre löneskillnader. Det poängteras också att kollektivavtal kan se olika ut på olika håll i världen. Men ett bra samarbete mellan fack och arbetsgivare är a och o för att facket ska göra någon nytta, annars kan facklig verksamhet få motsatt effekt.
PERNILLA MATTSSON