Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif nobbade Irakuttalande

Sif gör inget eget uttalande angående Irak. Det bestämde förbundsstyrelsen på onsdagen, dagen innan USA inledde sitt anfall. LO manar till en tyst minut för freden.
Publicerad
Det var styrelseledamoten Lasse Månsson som hade väckt frågan. Han ville att styrelsen skulle göra ett uttalande mot USA:s krigsplaner med motiveringen att fackföreningsrörelsen har ett ansvar för freden i världen. Personligen anser Månsson att USA:s argument för krig inte är legitima.
Förbundsstyrelsen stöder TCO:s tidigare uttalande och anser inte att Sif ska agera ytterligare. TCO vill ha en lösning på Irakkrisen i FN:s regi och har uppmanat regeringen att verka för en fredlig sådan.
Sifs representant i TCO-styrelsen är Lilian Ringsand, förbundets förste vice ordförande. Hon konstaterar att svenska fackföreningar valt sin väg i protesterna mot kriget och att man i andra länder uppmanat till strejk.
Lasse Månsson förklarade sig nöjd med hänvisningen till TCO-uttalandet.
De tre fackliga centralorganisationerna i Italien, med nio miljoner medlemmar, har utfäst sig att utlysa generalstrejk och massdemonstrationer om Irak anfalls utan stöd i FN.
I dag torsdag väntas europacket EFS fatta beslut om eventuella rekommendationer för ett gränsöverskridande fackligt agerande i Irakfrågan fredag 21 mars, som är europafackens årliga aktionsdag.
LO har uppmanat medlemmarna i sina förbund att delta i en tyst minut för freden, FN och folkrätten i morgon kl 12.
- Vi är miljontals människor runt om i världen som känner ilska, vrede och sorg över USA:s agerande, säger LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin i ett pressmeddelande.

BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.