IT-forskare:
Teknikutvecklingen ställer krav på livslångt lärande
- Det behövs ett system för livslångt lärande i arbetslivet. Vi har inte råd att slänga människor i papperskorgen, säger Kurt Lundberg, forskare inom IT och sysselsättning.
När det kommit en ny teknik har alltid jobb försvunnit. Det är en av anledningarna till att företag satsar på ny teknik, men samtidigt skapas nya yrkeskategorier.
- När IT kom behövdes inte sekreterarna längre, utan istället fick vi datafolk, konstaterar Kurt Lundberg.
Men ny teknik påvekar sysselsättningen på fler plan. Den som kan och utvecklar den tjänar mycket pengar som används till investeringar eller konsumtion. Vilket i sin tur leder till nya jobb. Den skapar även efterfrågan på nya tjänster och produkter.
Men det är inte självklart att de nya jobben skapas inom den högteknologiska industrin. I Holland har de flesta jobben de senaste åren skapats i den lågteknologiska industrin som livsmedelsindustrin som mycket flitigt använder IT.
Vad händer med dem som har jobben som försvinner? Det är viktigt att företagen hela tiden utbildar sin personal så de inte blir överflödiga. Det krävs ett system för livslångt lärande, enligt Kurt Lundberg.
- Det räcker inte med kompetensutveckling i företagen. Individen måste få kontroll över sin utveckling, säger Ulla Olovsson, vice förbundsordförande i SEKO.
LILIAN ALMROTH
Kurt Lundberg och Ulla Olovsson deltog tillsammans med statssekreterare Sture Nordh i ett seminarie om IT och sysselsättning vid SEKO:s förbundsmöte i Stockholm som pågår fram till i kväll.