Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facken kämpar för insyn i Stora Enso

Publicerad


Facken kämpar
för insyn i Stora Enso

Stora Enso fortsätter att vägra facket inflytande på koncernnivå i företaget.
- Vi är inte nöjda förrän vi får en representant i styrelsen, säger Ignar Quickers, SIF-klubbens ordförande på Stora.

I tisdag fick de svenska facken information från företagsledningen om vilken syn ledningen har på inflytandefrågorna. Bakgrunden är fusionen mellan svenska Stora och finska Enso, som tycks leda till minskade möjligheter för de svenska fackförbundens insyn i koncernens verksamhet.
Det koncernledningen erbjuder facket är bara det lagen kräver - ett europeiskt fackförbundsråd, som möts en gång per år med representanter från alla länder inom företaget.
- Det räcker inte. Vi måste försöka få bättre möjligheter till insyn. Vi måste försöka mjölka ur dem mer än så här, säger Quickers.

Olika kulturer
Inom kort reser han till Finland för att tillsammans med de finska fackförbunden försöka påverka koncernstyrelsen.
- Det finns nog lite skillnader i traditioner mellan de svenska facken och de finska. Vi försöker få insyn och inflytande så högt upp i organisationen som möjligt. Medan de finska jobbar mer på bruksnivå.
Viktigt för inflytandet kommer placeringen av den nya koncernens divisionschefer att vara, säger Quickers. Placeras de inom Sverige ökar fackets insynsmöjligheter.
Den exakta organisationen blir inte klar förrän i slutet av oktober. Redan nu har dock fackens representanter fått ta del av planerna, under tystnadslöfte.
Quickers kan i alla fall säga så mycket att de inte innehåller något direkt alarmerande.
- Nej, det kan man inte säga. Vi har haft divisionschefer utomlands tidigare också. Så vi ska nog klara av det här, säger han.

MAGNUS A JACOBSSON© SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.