Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Intensiva förhandlingar om IT- och telekomavtalen

Förhandlingarna om nya avtal för IT- och telekombranschen blir allt hetare.- Vi har överlämnat reaktioner på ett nytt bud. Nu hoppas vi på slutförhandlingar, säger Thord Wedin, Sifs andre vice ordförande.
Publicerad
Sif har prioriterat kraven på reallöneökningar, individgaranti och arbetstidsförkortning. I Almegas bud finns en genomsnittlig löneökning på 2 procent och en individgaranti på uppemot 175 kronor. Något som ligger långt ifrån Sifs ursprungliga avtalskrav på rejäla reallöneökningar, och en individgaranti som åtminstone motsvarar det gamla avtalets 325 kronor.
- Vi står kvar vid kravet på reallöneökningar, säger Sifs presschef Louise Gerdemo Holmgren.
Sif har tidigare framfört krav på en arbetstidsförkortning med en dag per år. Men inte heller här har Almega tillmötesgått fackets krav utan hävdat att detta går att lösa i samarbetsavtal.
- Det är en av de frågor som återstår, vi kan inte acceptera det som finns i budet, säger Louise Gerdemo Holmgren.
Även frågan om att begränsa möjligheterna att avtala bort övertidsersättningen är fortfarande öppen. Vad det gäller nivåerna för ob-ersättning och beredskapsersättning har dessa höjts, men inte tillräckligt.
Almega har gått med på en lägstlön om 12 600 kronor, vilket är något lägre än den som finns för andra avtalsområden.
Sif har även krävt en särskild kvinnopott för att motverka osakliga löneskillnader.
- Det har betraktats som fullständigt uteslutet av Almega som inte alls varit beredd att diskutera olika kvinnosatsningar, säger Louise Gerdemo Holmgren.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.