Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Uppsatsskrivare får ta emot Sifstipendier

För andra gången fick Theresa Bek vid Göteborgs universitet ta emot Sifs pris för bästa ledarskapsuppsats. Hennes uppsats "Kriskommunikation - av strategisk betydelse för företagets varumärke och image" blev, jämte tre andra, belönad med 10 000 kronor.
Publicerad
Övriga uppsatser som belönades är "Kunskapshantering i organisationer - om konsten att förstå förståelse" av Anna Jürgensen och Åsa Mukhopadyay vid Göteborgs universitet, "Med projekt som ledstjärna" skriven av Björn Holmgren, Kristina Aronsson, Daniel Petermann och Sofie Sandell vid Lunds universitet och "Styrning av ett ouplacementprojekt - en studie av Ericssons Kumlamodell" av Anna Fredzell, Annalena Hultman och Caroline Johansson vid Örebro universitet.
Uppsatserna har inte värderas utifrån akademisk kvalitet. Sifs kanslichef Mats Ekeroth som delade ut stipendierna framhöll att det är Sifs eget arbetsperspektiv och intresse som står i fokus när uppsatserna bedöms.
Theresa Bek fick sitt första Sifstipendium 1999, då för uppsatsen "Kunskap är makt" som är en analys av ett litet teknikföretag. Att hon fick stipendiet i år förklarar hon så här:
- Ämnet kriskommunikation är väldigt, väldigt aktuellt. Dessutom medverkar både media och tio av de största börsnoterade bolagen i Sverige i uppsatsen. Samtliga är överens om att kriskommunikation är viktigt för ett företag men ingen gör något åt det.
Detta var åttonde året som Sif delade ut stipendier till uppsatser om chefs- och ledarskapsfrågor inom industrin. Stipendierna delades ut vid KompetensMässan i World Trade Center i Stockholm.

PERNILLA MATTSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.