Allmänna klubben i Stockholm
Orättvis kritik tycker
anställda
Personalen på SIF-Stockholms kontor förstår inte kritiken om bristande service som kommit från styrelsens majoritet i allmänna klubben.
Vi vill inte vara i skottgluggen, kommenterar avgående regionchefen Håkan von Platen med instämmanden från biträdande chefen Karin Skånberg, administratören Barbro Berglund och personalrepresentanten Gunilla Ribler.
Jan Rintala, vice ordförande i allmänna klubben (ATK), ger följande exempel på missnöjet med servicen. Kontoret bemöter kritiken efter varje punkt.
Jan Rintala har inte fått ut en begärd lista över klubbens alla arbetsplatsombud (apo).
Vi vet inte ens om ATK har rätt att få ut namnen på alla medlemmar, apo eller ej. Vi har inte penetrerat frågan. Apo utses av kontoret på delegation av avdelningsstyrelsen. De jobbar inte för ATK utan för medlemmarna på den egna arbetsplatsen.
Vi rättar oss efter ATK:s ordförande Christina Johansson som sagt att det inte behövs någon lista eftersom alla inbjudningar sker via avdelningstidningen.
Kontoret accepterar bara en kontaktperson, ATK:s ordförande, mot tidigare tre personer i presidiet.
Eftersom presidiet inte fungerar, de är ju inte sams, beslutade avdelningsstyrelsen att kontoret bara tar order av Christina Johansson. Anställda har mått dåligt av att bli inkompetensförklarade. Vi vill inte dras in i smeten.
Kontoret är stängt på kvällstid. Bara avdelningsstyrelsens ledamöter har passerkort. I konferensutrymmena i entréplanet saknas kopiator.
Kontoret hålles stängt kvällar efter ett inbrottslarm. Datorer är stöldbegärliga. Nu går det inte att kopiera under möten i entréplanet, men det ska vi lösa.
Pappersflödet inom ATK har ökat, varför mer administrativ hjälp behövs eller pengar till en halvtidstjänst hos ATK.
Önskemålet är överlämnat till en utredning som ska se över mål, arbetsuppgifter och resurser för olika verksamheter i SIF-Stockholm.
BJÖRN ÖIJER © SIF-tidningen 1998
Klubb i kris måste inställa verksamheten(981007)
Allmänna klubben ska inte bedriva någon verksamhet resten av året. Beslutet i SIF-Stockholms avdelningsstyrelse 1 oktober var enhälligt men det välkomnas inte av alla i styrelsen för klubben.
-Av omsorg om de inblandade och av psykosociala skäl är verksamheten i allmänna klubben vilande fram till avdelningsstyrelsens möte i januari, säger Ulla Löfdahl, ordförande i SIF-Stockholm.
Beslutet berör inte sektionen för arbetssökande. De har en egen styrelse och fortsätter sitt arbete.
Allmänna klubben organiserar medlemmar på små företag utan egen fackklubb. Det fyra månader långa stoppet i allmänna klubbens arbete motiveras med att man ska invänta resultatet av två utredningar, som avdelningsstyrelsen tillsatt.
Den ena utredningen ska bland annat titta på motsättningarna inom allmänna klubbens styrelse. En psykolog har kopplats in. Den andra utredningen gäller mål och resurser för SIF-Stockholms fackliga arbete.
Tidigare har det sagts att utredningarna skulle vara klara i november. Till dess hade även klubbens sekreterare Lena Hasselbom accepterat ett uppehåll i verksamheten. Hon tycker att januari 1999 är ett för långt uppehåll.
Klubbens ordförande Christina Johansson och vice ordförande Jan Rintala står på var sin sida i konflikten men stöder beslutet i avdelningsstyrelsen. Det var en lång och laddad diskussion som var nära att kantra, när behovet av en professionell konflikthanterare plötsligt ifrågasattes. Till sist blev man eniga om att bekosta psykologhjälp.
Ett redan inplanerat förmöte med allmänna klubbens repskapsombud 20 oktober kommer att hållas. Men det sker i avdelningsstyrelsens regi.
BJÖRN ÖIJER © SIF-tidningen 1998
Rättelse
I förra numrets artikel om krisen i allmänna klubben berättade vi att ordföranden Christina Johansson tog avstånd från beslut som hon inte hade deltagit i. Hennes namn fanns i datorutskrift under besluten, däremot inte hennes namnteckning. Vi beklagar att en annan och felaktig uppgift lämnades.