Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Motstånd mot sänkta löner på Enea

IT-konsulten Enea förhandlar med facken om att sänka lönerna med 5-15 procent. Men de anställda är negativa.
Publicerad
- Vi har fått ett utgångsbud, som de flesta medlemmar inte blev glada över. Nu är det under förhandling, säger Sifklubbens ordförande Roger Andersson.
Sedan i september gör Enea en översyn av företagsstrukturen samt kostnaderna. I förhandlingar med facket har företaget för avsikt att sänka lönerna med 5-15 procent, minska antalet semesterdagar, förändra reseersättningar och övertidsbonus.
Sifklubben har presenterat budet för medlemmarna.
- Sif centralt säger nej, den ståndpunkten har vi tagit med. Vi sväljer inte detta med hull och hår, säger Roger Andersson.
Enea:s VD Ola Berglund hävdar att en lönesänkning är nödvändig eftersom kostnaderna per timme överstiger intäkterna per timme. Alternativet är att lägga ned hela enheter.
- Vår ambition är att sluta ett lokalt avtal med facket för att sänka lönerna.
Sif hävdar att ett sådant avtal strider mot det centrala löneavtalet. Nu agerar Enea mitt under förhandlingarna om ett nytt avtal för IT- och telekombranschen.
- Lönesänkningarna, som började med Cell, har satt fokus på avtalskonstruktionen, alltså hur avtalet ska vara utformat för att säkerställa att man inte kan göra lönesänkningar, säger Sifs ombudsman Mathias Åström som hävdar att Almega och Sif är överens om att inte ställa sig bakom lönesänkningar.
Lönesänkningar och förhandsutspel om nollbud ser han som symtom på lågkonjunkturen i branschen.
- Det vore lättare med en avtalsrörelse där ett överskott kunde fördelas. Samtidigt är det viktigt för företagen att rusta sig för framtiden, för när det vänder kommer det att vända rejält. Då kommer kompetensutveckling och synen personalen som en viktig resurs vara avgörande för vilka företag som blir konkurrenskraftiga.
Diskussionen om sänka löner visar på att företagen är trängda, anser Mathias Åström.
- Det här visar på vikten av att hitta samarbetsformer för att få ordning och reda i branschen.
Enea har cirka 700 anställda, de senaste åren har drygt 200 anställda sagts upp.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.