Redan nästa år vill man på bred front börja satsa 100 miljoner kronor för att utveckla tjänster och lyfta fram latenta behov av IT-tjänster.
En enhetschef inom vården ska exempelvis kunna söka pengar för att efterfråga nya tjänster inom distansvård. Så kan det se ut, enligt förslaget. Men det måste röra sig om tjänster som inte finns, som måste utvecklas. Och det får inte dröja längre än 18 månader mellan idé och fullskalig produktion. Satsningen är inriktad på tre nyckelregioner: Luleå, Stockholm och Karlskrona.
Är det inte mycket begärt att en enhetschef inom vården ska efterfråga och köpa en telekomtjänst som ännu inte är uppfunnen?
- Enhetschefen ska bara berätta om behoven. Vi ska skapa mötesplatser där användare, utvecklare och tillverkare kan träffas, säger Mats Ershammar på länsstyrelsen i Stockholm.
Av pengarna ska hälften komma från företag, högskolor och andra regionala aktörer. Hälften ska regeringen skjuta till, oklart ännu från vilken påse.
Den drygt ett år gamla myndigheten Vinnova har till uppgift att se till att svensk forskning och utveckling genererar tillväxt. Detta vill man göra genom att skapa innovationssystem, vilket i korthet innebär nätverk mellan forskare, näringsliv och samhälle som gör att forskningsresultat når en marknad.
THOMAS HELDMARK