Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Många saknar chans till nytt arbete

Publicerad

Många saknar chans
till nytt arbete

Närmare 40 000 arbetslösa har små eller inga chanser att få ett nytt arbete. Den bedömningen gör Arbetsmarknadsstyrelsen i en ny rapport.

Arbetsförmedlare runt om i landet har länge varnat för att det finns en stor grupp arbetssökande som de inte kan hjälpa. Nu har den första uppskattningen gjorts av hur många det egentligen gäller.
Resultatet är nedslående.
- Det handlar om många människor, mellan 35 000 och 40 000 personer, som förmedlarna bedömer inte kan få ett nytt arbete. I alla fall i dagens arbetsmarknadsläge, med den efterfrågan på arbetskraft och den lönestruktur som råder just nu, säger Karl-Martin Sjöstrand, biträdande utredningschef på Ams.
Som jämförelse kan nämnas att antalet på ett ungefär motsvarar folkmängden i medelstora städer som Motala eller Västervik.
Ams utredning är inte färdig ännu, men de första resultaten redovisas i senaste numret av Ams tidning Arbetsmarknaden. Bland de 40 000 är hälften över 50 år. Mer än en tredjedel bedöms sakna tillräcklig "social kompetens". Många har fysiska och psykiska handikapp.
Totalt är ungefär 180 000 människor i Sverige långtidsarbetslösa. Bland dem finns många som riskerar att hamna i den kategori som bedöms ha mycket små chanser att få ett nytt arbete. Yrkeskunskaper som inte längre är gångbara och för kort skolutbildning är de största anledningarna till detta.
Enligt Sjöstrand skulle en fjärdedel av de 180 000 långtidsarbetslösa öka sina chanser till arbete om de kunde flytta. Men många hindras av familjeskäl eller andra orsaker.

MAGNUS A JACOBSSON© SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.