Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SIF-klubbens ordförande: Vattenfalls utspel förvånar

Publicerad

SIF-klubbens ordförande:
"Vattenfalls utspel förvånar"

Vattenfalls plötsliga besked om att 1000 personer går miste om sina arbeten möts med förvåning.
- Företaget har sprungit iväg alldeles för fort, säger Lars Carlsson, ordförande i Vattenfalls SIF-klubb.

Vattenfall uppger sig vara tvingat till ett omfattande besparingsprogram. Trots att företaget i det senaste halvårsbokslutet redovisade en vinst på nästan tre miljarder kronor.
Men eftersom vinsttrenden sägs vara vikande behövs drastiska besparingar, enligt företagsledningen.
- Jag är förvånad över det plötsliga utspelet. Vi inom facket har inte fått någon information alls om att uppsägningar var att vänta. Det är dåligt, säger Carlsson.
- Det är känt att vi har bekymmer i vissa affärsverksamheter, men det har inte varit tal om så drastiskt som detta. Det har ju satsats mycket pengar på att lösa det här på ett sätt som tar väl hand om personalen.
Många har fått möjlighet att utbilda sig för andra jobb inom eller utom företaget. Andra har erbjudits förtidspension.

Bolag får konkurrens
Nu berörs ytterligare 1000 anställda av förändringarna. Av dem beräknas 500 bli varslade om uppsägning.
- Uppenbarligen tycker företagsledningen inte att de program som finns är tillräckliga, säger Carlsson.
Enligt Vattenfalls koncernchef Carl-Erik Nyquist är det den ökande konkurrensen på elmarknaden som tvingar fram besparingarna. Vattenfall kommer att slå samman bolag till större enheter som en del av förändringarna. Samtidigt kommer verksamheter som Vattenfall tidigare har skött internt utsättas för konkurrens. Det gäller framförallt bolagen som sköter drift, underhåll och montage.
Sparprogrammet innebär också att Vattenfall drar ner på sin ambitionsnivå när det gäller driftsäkerheten.
- Den höga ambitionsnivån på tekniksidan som präglat Vattenfall har vi sällan fått betalt för. Nu anpassar vi ambitionsnivån till vad kunden är beredd att betala, säger Vattenfalls personaldirektör Alf Lindfors till TT.

För mer om Vattenfall, se nyhetsartikeln:

MAGNUS A JACOBSSON© SIF-tidningen 1998  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.