Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Få ville köpa dator genom facket

Publicerad
Få ville köpa dator genom facket

När SIF erbjöd medlemmarna att köpa en hemdator räknade man med att sälja 17 400 stycken.
Resultatet blev betydligt lägre: bara 1 000 medlemmar utnyttjade förbundets erbjudande.

För datorföretaget NCL blev samarbetet med SIF en besvikelse.
- Det har inte varit någon god affär för oss, det kan man inte påstå, säger Leif Hvass på NCL.
- Men vi hade spelreglerna klart för oss innan vi gick in i affären, så det är inte så mycket att säga om.
Det var ifjol höstas som SIF beslöt sig för att ta fram ett erbjudande som skulle ge medlemmarna möjlighet att köpa en hemdator till ett förmånligt pris. När förhandlingar med olika datorföretag var klara nådde ett erbjudande medlemmarna precis före sommaren.
Men bara två veckor senare kom ett nytt erbjudande - den här gången från TCO, som lyckats förhandla fram en bra dator till ännu lägre pris än SIF.
Leif Hvass tror dock inte att krocken med TCO:s erbjudande är orsaken till att SIF-datorn har sålt så dåligt.
- Först kom det signaler om att det skulle kunna vara så, men det visade sig att bara två stycken avbokade sin beställning av vår dator för att istället ta TCO:s. Snarare är det konkurrensen från personalköpen, alltså de datorer som företagen har erbjudit sina anställda, som visade sig vara svårare än vi trodde, säger Hvass.
Han varnade i ett tidigt skede för att just det skulle kunna hända, men efter att en omfattande marknadsundersökning genomfördes som visade att 17 400 medlemmar borde köpa en hemdator genom förbundet, ändrade han sig.
- Vi blev nog allihopa lite fartblinda av marknadsundersökningen, både vi på NCL och de på SIF, säger Leif Hvass.

"Ljumt intresse"
Från SIFs sida lutar man också åt att förklaringen till de låga försäljningssiffrorna är att personalköpen har blivit så förmånliga.
- Det är klart att intresset för vår dator visade sig vara väldigt ljumt, säger Curt Malmborg, kanslichef på SIF.
- Men de flesta har uppenbarligen fått tag i datorer på något annat sätt. Det gör väl egentligen inte särskilt mycket, det är ju inget självändamål att just SIF ska sköta sånt här.
Bland de tusen personer som trots allt beställt en dator genom förbundet tros de flesta vara medlemmar som inte har något företag att vända sig till - arbetslösa, studenter och pensionärer. För vissa har dock kreditprövningen varit ett problem.
- Jag vet inte hur många det rör sig om som inte har kunnat köpa vår dator på grund av att de inte klarade kreditkontrollen. Men det var ju ofrånkomligt att en sådan prövning måste göras, säger Curt Malmborg.
SIFs datorerbjudande gäller inte längre. Den medlem som vill köpa en dator hänvisas numera till TCO:s erbjudande.
MAGNUS A JACOBSSON© SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.