Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsskada ska prövas snabbare

I dag kan arbetsskadeärenden bli liggande i flera år. Därför funderar regeringen på att införa tidsgräns för hur lång tid det får ta innan prövningen påbörjas.
Publicerad
Den nuvarande arbetsskadeförsäkringen har fått kritik på många punkter, bland annat för de långa handläggningstiderna.
- En prövning av en arbetsskada ska göras så tidigt som möjligt, men inte så tidigt att man missar viktiga bakgrundsfakta, säger socialförsäkringsminister Ingela Thalén som på onsdagen diskuterade frågan med bland annat TCO, LO och Saco.
Inte nog med att komplicerade ärenden kan dra ut på tiden, ofta dröjer det innan försäkringskassan påbörjar en utredning. Enligt Thalén beror det dels på oklarheter i försäkringen, dels på kassornas arbetsbörda.
En kommande förändring blir därför sannolikt att arbetsskadeärenden kommer att handläggas enbart på ett fåtal ställen i landet. Regeringen funderar dessutom på att införa en 180-dagars regel: inom den tiden ska en prövning ha påbörjats. Det finns dock nackdelar med en sådan regel. En är att det finns sjukdomar som inte går att bedöma medicinskt första året.
- Blir det prövat för tidigt kan man få avslag, säger Thalén.
Klart är att regeringen kommer att föreslå att det byggs upp en särskild forsknings- och statistikenhet kopplad till arbetsskadeförsäkringen.
Sedan tidigare är det känt att regeringen kommer att föreslå förändrade bevisregler i försäkringen. De nuvarande reglerna har kritiserats för att vara för hårda och missgynna kvinnor. Många belastningsskador, som framför allt drabbar kvinnor, godkänns inte.
I december kommer regeringen lägga fram sitt slutgiltiga förslag till en ny arbetsskadeförsäkring. I juli nästa år ska de nya reglerna börja gälla.

NIKLAS HALLSTEDT©siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.