Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Politiker kräver lagöversyn efter Inexa-konkurs

Publicerad

Inexa profil i Luleå försattes i konkurs i stället för att avvecklas under ordnade former. Därmed gick de anställda och andra fordringsägare miste om hundratusentals kronor. Nu kräver riksdagsmän från Norrbotten att lagen ses över.

Störste fordringsägare efter konkursen är företagets vd Karl-David Sundgren. Genom ett annat av sina bolag har han fordringar på 120 miljoner. Tidningen Norrländska socialedmokraten har kartlagt Karl-David Sundgrens affärer, och skriver att han har tömt Inexa på tillgångar genom aktieutdelningar.
- Om det är så att man inom lagens ramar kan bära sig åt som han har gjort så har vi en brist i lagen, säger riksdagsledamoten Kristina Zakrisson (s).
Hon och hennes fyra kollegor från Norrbotten skriver på en motion om en översyn av lagstiftningen.
- Jag tror naturligtvis inte att Karl-David Sundgren är unik. Men jag tror att de allra flesta som tar över ett företag är seriösa och vill företagets och de anställdas bästa. Det är sorgligt när man inte har det som ledstjärna.
- Vi har sett för många sådana här exempel i våra regioner. Hur många kommunalråd har inte satsat på fel häst för att man hoppas få fler arbetstillfällen?, säger Kristina Zakrisson.
I och med konkursen kommer många anställda gå miste om pengar för sparad semester, övertidsersättning och komptid. Den statliga lönegarantin, som är tänkt att ge lön under sex månader, är maximerad till 100 000 kronor. Det innebär att pengarna för en del tar slut efter bara ett par månader.
Ändå har vd Karl-David Sundgren fortfarande fackets förtroende.
- Jag tycker trots allt att Karl-David har gjort ett otroligt jobb. I snitt har 400 personer haft sin försörjning av fabriken. Det är för jäkligt det som hänt nu, men det har ändå fungerat i nio år, säger Dan Eriksson, ordförande för den gemensamma klubben på SSAB och Inexa.
Uppgifterna om att företaget skulle ha plundrats på sina tillgångar tar han med ett visst lugn.
- Det är klart att han har fört över pengar, men det är så de gör i alla företag. Han har flera bolag och en koncernkassa, där mycket pengar hamnar.
Karl-David Sundgren tog över Inexa profil 1992, när Ovako lade ned fabriken. Han har länge setts som den store entreprenören och den räddande ängeln. Den senaste tiden har inte helt ändrat den uppfattningen.
- På slutet, de senaste två åren har det inte fungerat. Karl-David har inte haft tid att ägna sig åt företaget och har lämnat över en stor del av ansvaret. Vi har fått in nya människor som inte har kunnat se vad som måste göras. Vi har förlorat 200 miljoner i intäkter de två senaste åren. Man skulle ha rationaliserat tidigare, säger Dan Eriksson.
Företaget Duroc har anmält sitt intresse att ta över Inexa. Förhandlingar pågår för fullt. I morgon ska ett nytt möte hållas där näringsminister Björn Rosengren deltar.

LINDA SVENSSON©siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.