Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stor oro på Whirlpool

Publicerad

Oron bland de anställda vid Whirlpool i Norrköping är stor sedan det i går blev känt att 500 kan förlora sina jobb under de närmaste åren. Men Lars Hedvall, SIF-klubbens sammankallande på företaget, menar att det ännu är för tidigt att överblicka konsekvenserna.

- Några varsel är ännu inte lagda. Vad företagsledningen hittills sagt är att 500 av de anställda kommer att påverkas av den förändring som är på gång. Men att man påverkas behöver inte betyda att man blir av med jobbet. Man kan också få nya arbetsuppgifter inom företaget och det tycker jag är viktigt att betona, säger Lars Hedvall.
Whirlpool, som är Norrköpings största arbetsgivare med 850 anställda, meddelade igår att man beslutat flytta huvuddelen av produktionen av mikrovågsugnar till Kina. I Norrköping ska ett teknologi- och utvecklingscentrum skapas. Orsaken till omstruktureringen är, enligt företaget, en överproduktion av mikrovågsugnar i världen och det rådande kostnadsläget i Sverige jämfört med i Kina. Förändringen ska, med start nästa år, ske successivt fram till 2004.
Ett hundratal av de anställda är SIF-medlemmar. Hur dessa påverkas av beslutet är ännu oklart. I morse inleddes de fackliga förhandlingarna och Lars Hedvall har ännu inte hunnit sätta sig in i situationen. Men han är inte direkt överraskad över beskedet om förändringen.
- I dag har nästan all tillverkning av mikrovågsugnar flyttats från Europa till Kina där tillverkningskostnaden är en artondel av vår. Och eftersom vi inte lyckats öka försäljningen tillräckligt mycket så har vi nog förstått att något varit på gång. Men vi tycker man tagit ett för stort steg och anser att vi kunde fått behålla tillverkningen av de mer avancerade mikrovågsugnarna av bänkmodell i Norrköping, säger Lars Hedvall.
En stor del av SIF-medlemmarna arbetar i dag med företagets produktutveckling. I och med att man nu ska satsa på ett nytt teknologi- och utvecklingscentrum i Norrköping hoppas Lars Hedvall att de flesta av tjänstemännen kan stanna kvar i företaget.
- Men en del kommer att bli av med jobbet och jag hoppas verkligen företaget tar sitt sociala ansvar för dem och försöker ordna med exempelvis avtalspensionering. Bland våra medlemmar är nästan hälften över 50 år och för dem ser det inte lovande ut på arbetsmarknaden, säger Lars Hedvall.

ANITA TÄPP©siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.