Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unga aktiva får stöd av mentorer

Publicerad

Ett årslångt pilotprojekt där unga förtroendevalda SIF:are fått stöd av erfarna mentorer har just avslutats.
- Kontakten med min mentor har betytt väldigt mycket, inte minst under de senaste månaderna då vi befunnit oss i två varselsituationer, säger Håkan Grip, elkonstruktör på Emerson energy systems i Söderhamn.

Tolv unga förtroendevalda och lika många äldre fackligt erfarna har deltagit i projektet som skett i samarbete mellan SIF:s kansli och avdelningarna i Gävleborg, Uppland, Karlstad och Östergötland. Alla deltagarna har genomgått seminarier om personlig utveckling och de unga har också fått facklig utbildning.
- Syftet har främst varit att stärka de unga förtroendevalda så att de är trygga i sitt fackliga uppdrag och vågar visa framfötterna. Men jag vet att även mentorerna har fått ut väldigt mycket av det här, säger Jenny Ahlbom på SIF:s kansli i Stockholm.
Hur kontakten mellan adepter och mentorer sett ut är väldigt olika.
- En del har träffats åtta gånger under året, andra har haft mycket tätare kontakt. Några mentorer har till exempel besökt den ungas arbetsplats och varit med på klubbmöten och vid förhandlingar, berättar Jenny Ahlbom.
På Håkan Grips arbetsplats har totalt 95 tjänstemän varslats under de senaste månaderna och han har haft stort stöd av sin mentor Hans Wahlbom under den här tiden. Hans Wahlbom arbetar på Korsnäs i Gävle, har lång facklig erfarenhet och är ledamot i SIF:s avdelningsstyrelse i Gävleborg.
- Den situation vi upplever ställer naturligtvis stora krav på en som facklig företrädare. Då är det viktigt att ha en erfaren person som bollplank så man kan prova idéer och gå rätt väg. Det har stor betydelse för om man ska fortsätta arbeta fackligt, säger Håkan Grip.
De flesta som deltagit i projektet har beslutat ha fortsatt kontakt med varandra. Vid årsskiftet inleds ett nytt adept-mentorprogram.

ANITA TÄPP©siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.