De svenska facken menar att det var kraftig lobbying från Europafacket som låg bakom nedröstningen av ett svenskt förslag i Europaparlamentet.
Svenska regeringen presenterade i våras en kompromiss om gemensamma regler för företagsuppköp inom EU. Förslaget innebar att små aktieägare och anställda har rätt till förhandsinformation när ett företag blir uppköpt av ett annat. Vid omröstningen i parlamentet i början av juli fick ja- och nejsidan lika många röster var. Enligt praxis avslås då förslaget. De svenska centralorganisationerna anser att det till stor del berodde på Europafacket.
- Vi blev lite upprörda över Europafackets agerande. Vi hade gärna sett att förslaget gått igenom, säger Ingemar Hamskär på TCO.
När omröstningen skulle äga rum, var Europafacket på plats för att förmå så många ledamöter som möjligt att avvisa förslaget. Aktionen gick uppenbarligen vägen.
Från svenskt fackligt håll är man besviken och osäker på om det går att samla kraft för att komma med ett nytt förslag.
- Det här är inget arbetsrättsligt direktiv, utan ett bolagsrättsligt. Jag vet inte hur vi ska kunna påverka. Vi har en arbetsgrupp som ska träffas nästa vecka och se över det här, säger Bo Rönngren på LO.
Han poängterar att Europafacket inte hade några invändningar mot direktivets tanke och inriktning. Det man vände sig emot var de svaga formuleringarna.
- De tyckte att det skulle vara en mer uttrycklig rätt till konsultation, medan vi tyckte att om man bara får information i rätt tid hinner facket agera, säger Bo Rönngren.
LINDA SVENSSON ©siftidningen