Fler kvinnor än män sparar i privata pensionsförsäkringar. Då de beräknas leva längre får de ofta betala mer för samma pension. Men beräkningarna grundas på gammal statistik.
Förra hösten uppmärksammade flera fackförbund att kvinnor får betala högre pensionspremier än män hos privata bolag. I vissa fall tvingas de betala 20 procent mer än männen. Anledningen är att kvinnor beräknas lyfta pension i flera år, eftersom de i regel lever längre. Men livslängden bygger på statistik från åren 1951-1985. På senare år har glappet i medellivslängd minskat.
En arbetsgrupp med representanter från bland annat Försäkringsförbundet, Konsumenternas försäkringsbyrå, Statstjänstemannaförbundet och SKTF har nu utrett frågan och kommer med flera förslag.
- En del kvinnor blir äldre än en del män, men inte alla. Det är viktigt att hitta andra parametrar som påverkar livslängden och som är viktigare än könet, säger Gunnar Olsson, chef på Konsumenternas försäkringsbyrå.
Som exempel nämner han utbildning och sjukdomar, som också är faktorer som påverkar livslängden.
Det är när man tecknar en ålderspensionsförsäkring utan någon form av efterlevandeskydd som skillnaden i premie är tydligast.
Utredningsgruppen föreslår att de korta tidsbestämda försäkringarna görs könsneutrala, eftersom beräknad livslängd inte har någon större betydelse i de fallen. Dessutom uppmanar man företagen att se över beräkningsgrunderna och i de fall man använder sig av statistik aktualisera den ofta. Gruppen betonar vikten av tydlig och bra information om pensionsförsäkringar.
Gentemot staten föreslås att Sverige ska verka för könsneutrala premier internationellt. Inte något land inom EU har det i dag, och skulle bolagen i Sverige införa ett system där könet inte låg till grund för avgifterna riskerar man att fler manliga pensionssparare placerar utomlands. Dessutom föreslår man att de som förväntas få låg pension för större möjligheter att dra av sparkostnader och att man ser över möjligheten att föra över och dela pensionsrätter vid till exempel bodelning.
LINDA SVENSSON© siftidningen