Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsmarknadens parter satsar på hälsa

Publicerad

I två år ska anställdas ohälsa undersökas av AFA, fd AMF försäkring. Där det finns problem med långtidssjukskrivningar eller arbetsskador ska särskilda åtgärder sättas in.

AFA har fått i uppdrag av Svenskt Näringsliv, Privattjänstemannakartellen (PTK) och LO att minska sjukfrånvaron hos de anställda. Bakgrunden är de ökande långtidssjukskrivningarna och arbetsskadorna.
- Det är något helt nytt med det helhetsgrepp vi ska ta. Vi ska ut på arbetsplatserna och undersöka vad som ligger till grund för ohälsan, säger Göran Fredrixon på AFA.
Inspiration hämtar de från ett pågående projekt – Arbete och hälsa i verkstads- och processindustrin (AHA) som drivs av Karolinska Institutet i Stockholm.
- De har ett frågebatteri som de anställda får svara på. Vi har en bredare modell där vi även tar upp psykiatriska symptom som utbrändhet och depression, säger Göran Fredrixon.
Enkäten ska ge en bild av vad som orsakar sjukfrånvaron, och utifrån den skapar AFA ett handlingsprogram.
- Vi vill vara med och se till att det genomförs. Det är mänskligt att inte ta itu med saker trots att man vet att man skulle må bättre. Det är bara att gå till sig själv. Man vet att man borde träna mer, sluta röka och äta rätt, men det är inte detsamma som att verkligen göra det.
Projektet ska starta i augusti. Tidigast i slutet av året börjar undersökningarna ute på företagen.

LINDA SVENSSON© siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.