Det är svårt att få rätt i diskrimineringsmål i Arbetsdomstolen (AD). Sammansättningen av ledamöter måste ses över, menar Ulla-Britt Hagström, ordförande för kristdemokratiska kvinnoförbundet.
Kristdemokraternas kvinnoförbund har ställt samman ett program för jämställda löner. Punkt åtta uppmanar till en uppföljning av parternas roll i AD.
Ledamöterna i AD är en blandning av jurister samt arbetsgivar- och arbetstagarrepresentanter. Svenskt näringsliv (fd SAF) utser fyra ledamöter medan Svenska kommunförbundet och Landstingsförbundet utser en vardera. På arbetstagarsidan utser LO fyra ledamöter, TCO två och SACO en.
Det verkar som om kandidater till styrelseposter söks i en liten krets med en kraftfull manlig dominans skriver kvinnoförbundet.
Senast i går misslyckades JämO ännu en gång att få rätt i ett diskrimineringsmål. En kvinna som sökt jobb och som fick ett muntligt löfte om anställning nekades jobbet sedan hon berättat att hon var gravid. JämO menar att det var otillåten könsdiskriminering.
- Man vill ju inte rekommendera någon att dölja en sådan sak, men man måste se till sitt eget bästa. Det är ingen annan som gör det. Svensk arbetsmarknad är inte mogen för föräldraskap, säger kvinnoförbundets vice ordförande Eva Hedlund om domen i AD.
Kristdemokratiska kvinnoförbundet har listat totalt tio åtgärder för jämställda löner. Bland annat föreslår man att lönerna höjs i kvinnodominerade yrken och att föräldraförsäkringen utformas så att det blir attraktivt för pappor att vara hemma.
- Vi ska ha en intern debatt inom partiet, men jag hoppas att allt hamnar på riksdagens bord, säger Ulla-Britt Hagström.
LINDA SVENSSON© siftidningen