Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Psykoterapi kan förvärra vid utbrändhet

Publicerad

Psykoterapi kan förvärra vid utbrändhet

Fel psykoterapi kan innebära problem för den som drabbats av stressrelaterad sjukdom. Det konstateras i en rapport från Svenska psykiatriska föreningen. Någon vetenskaplig metod att behandla utbrändhet finns ännu inte.

Stressrelaterade sjukdomar har säkert alltid funnits. Men begreppet utbrändhet är rätt nytt. Så nytt att det hittills inte funnits nån direkt vägledning för hur utbrändhet bör, eller inte bör, behandlas.
Svenska psykiatriska föreningen har därför gjort en sammanställning av de erfarenheter som faktiskt finns och utarbetat en rapport om dessa till hjälp åt läkare och psykiatriker.
Åsa Björkman är en av rapportens författare:
– Det finns inga otvetydiga vetenskapliga forskningsrön om utbrändhet. Men vi har kunnat ge vissa riktlinjer för hur man ska gå tillväga, säger hon.
Åsa Björkman talar om fyra ben som behandlingen består av och vilar på.
Vid första läkarbesöket ska patienten få en tydlig information om vad han eller hon lider av, vilket inte alltid är så lätt att diagnosticera. Ett vanligt symptom är att man känner sig vilsen i tillvaron, har svårt att orientera sig. Det handlar ofta om personer som inte brukar vara sjuka och inte riktigt förstår vad som hänt.
Sen gäller stressavlastning. Det är detsamma som sjukskrivning i minst fyra veckor. Patienten ska kopplas bort från den verklighet som gjort honom sjuk.
Den tredje delen av behandlingen, det tredje benet, är behandling av de sömnstörningar och den depression som brukar vara ett resultat av utbrändheten.
– Här avråder vi från psykoterapi som går på djupet för att gräva långt tillbaka i det förflutna. Sådan terapi kan innebära ytterligare problem för den som drabbats av en stressrelaterad sjukdom, säger Åsa Björkman.
I stället rekommenderar hon så kallad kognitiv psykoterapi, att man ägnar sig åt sina nuvarande känslor och tankar utan att finna orsaker i barndomen.
- Det är här och nu som gäller.
Depressionen får ofta patienten att tvivla på sig själv och sin förmåga. Det är viktigt att få tillbaka tron på sig själv.
– Går man och nedvärderar sig själv blir man ju ledsen. Det gäller att återfå humöret, säger Åsa Björkman.
Fysisk avslappningsträning kan också vara bra om patienten fått värk av sin situation.
Rapporten är skriven för att användas av läkare och då inte bara med psykoterapeutisk utbildning, till exempel företagsläkare.
Vid sidan av behandlingen är det dessutom viktigt att patientens arbetssituation ses över. Det måste finnas eller skapas en tydligt organisation för arbetsplatsen.
– Medarbetarna ska känna sig sedda och respekterade. Ansvar och befogenheter ska stämma överens, säger Åsa Björkman.

GUNNAR HÄGG© siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.